TORBE TEŠKE, JOŠ UVIJEK BEZ RJEŠENJA

Osnovci će i ove godine samo maštati o ormarićima za udžbenike

Težina torbi za udžbenike i školski pribor, prema mišljenju stručnjaka, ne smije prelaziti deset odsto ukupne težine djeteta
174 pregleda 1 komentar(a)
torbe, osnovci, đaci, učenici, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
torbe, osnovci, đaci, učenici, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 14.09.2017. 17:42h

Dok su ormarići u školama odavno poznat način da se djeci olakša školska svakodnevica i makne teret sa leđa, crnogorske škole potrebu za tim uglavnom nisu prepoznale ni u ovoj školskoj godini. One koje jesu, sve i da žele, učenicima ne mogu obezbijediti ormariće, jer u školi, zbog prebukiranosti, jedva da stanu i djeca.

Tara i Andrija, učenici drugog razreda osnovne škole, svakog dana na leđima nose lijepe, ali, kako kazu teške đačke torbe. Od kuće do škole i nazad, bez tereta su samo petkom.

"Torba nam je teška. Ali jedini dan kad nam nije teška je petak, jer tad imamo samo tri časa, a jedan od ta tri caša je fizičko," kaže učenica drugog razreda, Tara Radanović.

Njen vršnjak Andrija Mirković, na pitanje da li mu je torba teška, kaže da jeste "možda malo".

"Ja donosim knjige kako raspored piše. A ponekad nam učiteljica kaže da donesemo sve knjige, pa ja to uradim," kaže Andrija.

Problem bi riješili ormarići u školama, o kojima se godinama priča, a i dalje ih nema nijedna škola. Ministarstvo prosvjete je 2013. godine obavijestilo škole da je spremno je da izađe u susret svim obrazovnim ustanovama koje žele da nabave ormariće, u kojima bi djeca u toku nedjelje čuvala udžbenike. U međuvremenu, umjesto ormarića, podgoričke škole uglavnom svake godine primaju sve više djece, pa su ove godine pretrpane.

Upravo zbog toga je, recimo, u Osnovnoj školi Štampar Makarije, i pored namjere uprave, djeci nemoguće obezbijediti prostor za ostavljanje knjiga. Direktorica kaže da su u svakom holu škole nalazi prostor predviđen za ormariće, ali ako bi, po pravilu, svaki učenik dobio svoj prostor za odlaganje knjiga, od ormarića se ne bi moglo proći hodnikom.

"Mi u školi i kada bismo krenuli u realizaciju takvog projekta, ne znam kako bismo, na koji način bismo to uspjeli, jer jednu učionicu koristi pet smjena. Tako da ,ne znam kako bih mogla da obezbijedim da svako dijete ima svoj ormarić," kaže direktorica OŠ "Štampar Makarije" Milica Stanković.

Tarina torba danas je bila teška oko četiri kilograma. Težina, prema mišljenju stručnjaka, ne smije prelaziti deset odsto ukupne težine djeteta. Po makar jedna knjiga i sveska iz svakog predmeta, pribori za olovke i bojice, ali i maramice za higijenu, voda i još ponešto, sve to nose leđa mališana.

"Ponekad nije teška, a gledam na rasporedu svaki dan što nosim," kaže Marija

Ivan kaže da petkom nose sve knjige, da bi mogli da ih ostave na polici, kako ne bi morali da nose sve knjige. Drugim danima, kaže, nose četiri knjige, koje su napisane na rasporedu časova.

"Uglavnom jeste teška. Ponedjeljkom, srijedom, utorkom i četvrtkom mi je pomalo i teška, a petkom mi nije bas ni preteška, pošto mi je kuća ovdje blizu," kaže Teodora.

Rezultati sistematskih pregleda pred ovogodišnji upis pokazali su da 54 odsto djece ima loše držanje. Sa druge strane, Stanković ipak smatra da su djeca više zaštićena, nego opterećena.

"Pa i mi smo nosili torbe. Pa koliko kilometara đaci pješaci nose svoje torbe i još uvijek ih ima u Crnoj Gori. Mislim da su nam djeca malo prezaštićena i da roditelji tu prave veliku grešku, da trpaju u torbu što treba i što ne treba," kaže direktorica Stanković.

Preporučujemo za Vas