Rekonstrukcija gradskog trga u Bijelom Polju: Arheolozi otkrili još dva skeleta

Za uklanjanjenje skeleta iz centra Bijelog Polja biće potrebno dvije sedmice. Za to vrijeme posao rekonstrukcije trga će mirovati
141 pregleda 1 komentar(a)
Bijelo Polje rekonstrukcija trga, Foto: Printscreen (YouTube)
Bijelo Polje rekonstrukcija trga, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 14.09.2017. 17:43h

Nakon otkrića skeleta prilikom rekonstrukcije gradskog trga u Bijelom Polju prije mjesec, arheolozi Polimskog muzeja otkrili su danas ostatke još dvije mlađe osobe sahranjene u tom dijelu. Na osnovu ploča, za koje se pretpostavlja da su bila grobna obilježja, utvrđeno je da se radi o nekadašnjem muslimanskom groblju.

"Nesumnjivo je da se radi o pripadnicima muslimanske vjeroispovjesti koji su bili sahranjeni u toj nekropoli što jasno ukazuje orijentacija skeleta. Glava se nalazi na jugozapadu, noge na sjeveroistoku. Ruke su postavljene pored tijela", kazao je arheolog Predrag Lutovac.

Uz pomoć mašina Komunalnog preduzeća i Vodovoda skinut je gornji sloj asfalta u dužini od 30 metara a zatim su radovi prekinuti.

"Već sada možemo da pretpostavimo da u ovoj dužini od tridesetak metara biće bar dvadesetak grobova. Ne možemo ih vaditi ad hok kako bilo nego na osnovu zakona o sprovođenju zaštitnih arheoloških istraživanja dužni smo da obezbijedimo adekvatnu dokumentaciju znači da se vode grobni kartoni,da se skeleti u potpunosti otkriju, fotografišu i potom sahrane adekvatno i dostojanstveno kod gradske Gasalhane u Bijelom Polju", kazao je Lutovac.

Izvještaj sa preporukom o obustavljanju radova upućen je tokom dana Ministarstvu kulture koje bi trebalo da odobri novac, dodijeli specijalizovani tim za dalja istraživanja i što hitnije izabere izvođača radova sa licencom i iskustvom prilikom istraživanja. Isto traže i u Islamskoj zajednici u Bijelom Polju. Vjeruju i da će biti pravedno obeštećeni zbog oduzimanja prostora na kome se kako kažu nalazilo groblje i džamija koje su prema istorijskim podacima porušeni prilikom bombardovanja savezničkih snaga u drugom svjetskom ratu kada je stradalo oko 150 civila.

"Nama nije cilj da zbog naših potreba građani Bijelog Polja trpe da grad ostane u jednoj fazi nedovršenih radova.To je zajedničko ogledalo naše kulture i u tom pravcu smo pristali da se radovi nastave uz čvrste garancije da će ono na čemu insistiramo biti realizovano", rekao je glavni imam Islamske zajednice u Bijelom Polju Enis efendija Burdžović.

Za uklanjanjenje skeleta iz centra Bijelog Polja biće potrebno dvije sedmice. Za to vrijeme posao rekonstrukcije trga će mirovati.

Bonus video: