MUP spreman za kišnu sezonu: Evo sa čim sve raspolažemo u slučaju poplava

Mulić ke zadovoljan načinom na koji je njegov resor reagovao tokom sezone požara. Smeta mu, kaže, što je svima fokus na uništenom, umjesto sačuvanom
4 komentar(a)
oprema poplave, Foto: Screenshot (YouTube)
oprema poplave, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.09.2017. 17:49h

Na kraju požarne sezone, kada se šteta izazvana vatrom, iako još nezvanično, mjeri milionima, direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, zadovoljan je načinom na koji je njegov resor reagovao. Smeta mu, kaže, što je svima fokus na uništenom, umjesto sačuvanom.

"Činjenica da nemamo povrijeđenih vatrogasaca, građana, da smo sačuvali sve stambene i poslovne objekte, kompletnu infrastrukturu, je kapital koji možemo sa zadovoljstvom istaći u svemu ovome. Nažalost, on se potcjenjuje. Potcjenjuje se ono što smo spasili, a favorizuje se ono što je izgorelo", kaže Mućić za TV Vijesti.

U susret kišnoj sezoni, direktorat MUP-a predstavio je novu opremu za zaštitu od poplava koja je nabavljena u sklopu Programa za prevenciju, pripremljenost i odgovor na poplave na Zapadnom Balkanu. Dobili smo sve što do sada nismo imali. Između ostalog, i takozvane “potopne pumpe”, kojima se crpi voda iz podruma domaćinstava.

"To su dvije pumpe visokog kapaciteta, koje crpe 5 hiljada litara vode u minuti i dobili smo istovremeno pet pumpi nešto manjeg kapaciteta od 800 do tri hiljade litara. Tu je i 14 šatora a dobili smo i 400 metara brana za zaštitu od poplava", dodaje Mulić.

Novom opremom, vrijednom 215 hiljada eura, Crna Gora je, naglašava Mulić, spremnija za eventualne poplave. Ona će, osim Direktoratu za vanredne situacije, biti dostupna i službama zaštite i spašavanja u opštinama koje su ranije bile najugroženije - Ulcinju, Baru, Cetinju i Podgorici. Sljedeći korak je formiranje timova za zaštitu od poplava.

"Kada pogledate opremu koju smo dobili, shvatićete da je država Crna Gora od danas mnogo spremnija za dejstvovanje kada su poplave u pitanju", navodi Andrija Čađenović, načelnik Službe zaštite i spašavanja Podgorice.

Dođe li do poplava ili neke druge vanredne situacije Crna Gora međutim i dalje neće imati niti jednog pripadnika civilne zastite na terenu.Zakon ih predvidja 2000 a Mulić priznaje da je problem novac.

"Vjerovatno ćemo krenuti već krajem ove godine, javnim pozivom treba da formiramo jedinice civilne zaštite. Opet kažem, sve to zavisi od finansija i vidjećemo koliko će ih biti ove godine iz budžeta."

Slične odgovore slušali smo i ranijih godina.

Bonus video: