Brucoši VMŠ u Beranama: Nama ne odgovara ovakav način predavanja

Roditelje studenata najviše brinu troškovi. A njih će pokriti Vlada, obećava premijer Duško Marković
218 pregleda 0 komentar(a)
VMŠ Berane, Foto: Printscreen (YouTube)
VMŠ Berane, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 07.09.2017. 17:34h

Najava rektorke UCG Radmile Vojvodić da će studenti VMŠ iz Berana po akreditovanom programu nastavu imati jedan,eventualno dva dana sedmično u Beranama a ostalih tri u Podgorici, zabrinula je brucoše sa sjevera države.

"Nama ne odgovara ovakav način predavanja i mi se slažemo da samo dio praktične vježbe bude u Podgorici ali da predavanja se obavljaju u Beranama jer većina nas je sa sjevera i nama je naporno da putujemo četiri dana,šest sati putovanja", kazala je studentkinja iz Berana Gordana Božović.

"To je mnogo teže i za roditelje palo, čak većina roditelja planira da ispiše svoju djecu sa fakulteta, tako da mislim da na neki način smo prevareni", kazala je studentkinja iz Bijelog Polja Jelena Knežević.

Roditelje studenata najviše brinu troškovi. A njih će pokriti Vlada, obećava premijer Duško Marković.

"Tu nema nikakve dileme. Ako budu potrebni putni troškovi, ako bude potreban smještaj i sve drugo. Studenti će imati svaku vrstu naknade i to ih neće opteretiti u svom školovanju", kazao je prije dva dana Marković.

Ipak, ni ovo obećanje nije otjeralo brige studenata.

"Veoma smo zabrinuti .Šta će da bude za sledeću godinu i narednih godina. Ove godine će Vlada da nam plaća sve prateće troškove ali nijesmo još sigurni šta će da bude za sledeću godinu", kazala je Gordana Božović.

No nijesu zbunjeni samo studenti.

"Zvaničnog dogovora niti sa rukovodiocem studijskog programa, niti sa dekanom Medicinskog fakulteta nije bilo. Ja očekujem jedan takav sastanak. Šta se to najednom posle 12 godina desilo da ne može da se obrazuje kadar medicinskih sestara, tehničara u Beranama kad je skoro 500 studenata završilo ovu školu", rekao je dr Milovan Živković profesor.

Ono što se zna je da detaljan plan nastave za studente VMŠ priprema Radna grupa Medicinskog fakulteta te da će sve biti poznato do kraja mjeseca kada počinje studijska godina. Zbog VMŠ došlo je do sukoba Univerziteta i Vlade, koja svoja zalaganja pravda brigom za sjever. Tako ne misli rektorka Vojvodić koja u svom zadnjem nastupu otvoreno nagovijestila da se se sve radi uoči izbora koji su za pola godine.

I u beranskoj opštini, staju na stranu vlade

"Sam rektorat treba da da određeno mišljenje i pomoć i sugestije kako da se određeni problemi prevaziđu i kako može da bolje funkcioniše jedna lokalna samouprava na sjeveru Crne Gore a ne da pravi problem i da nešto što je živjelo i kvalitetno funkcionisalo svih ovih godina odjednom kaže zbog sujeta i unutar partijske borbe da nešto nije dobro", kazao je predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić.

U cilju poboljšanja uslova izgrađen je Univerzitetski centar koji čeka na useljenje.Da li uzalud pokazaće vrijeme.

Bonus video: