SOFIJA, STEFAN I NIKŠA ROĐENI ZA DESET MINUTA

Dragovići dobili trojke prirodnim putem: Pomoć države dobrodošla

Kada prijevremeno rođene bebe, koje su na svijet došle prošle sedmice, stignu kući, zapoćeće život u iznajmljenom stanu
167 pregleda 8 komentar(a)
Dragovići, trojke, Foto: Privatni snimak
Dragovići, trojke, Foto: Privatni snimak
03.02.2019. 18:10h

Dragovići kažu da su očekivali sve, osim troje djece odjednom. Pošto imaju genetske predispozicije, realno su mogli da se nadaju blizancima, ali život umije i dodatno da iznenadi.

Sandra se prisjeća trenutka u kom joj ljekar saopštava da nosi trojke.

"Hajde, sjedi... Sandra, divne vijesti. Divne, ne mogu da vjerujem, mi čekamo tri bebe. Ja kao da nekoj nekoj drugoj ženi priča, nikakvu reakciju, ništa nemam", priča Sandra Dragović za TV Vijesti.

"Te trojke su začete prirodnim putem. Bukvalno prirodnim putem, nikakva vještačka oplodnja i to je baš rijedak slučaj", dodaje njen suprug Aleksandar.

Sofija, Stefan i Nikša rođeni su za nepunih 10 minuta, mjesec prije termina, zbog čega su trenutno u inkubatoru na neonatologiji Kliničkog centra Crne Gore.

Bebe su već unijele radost u kuću Dragovića, a njihov dolazak, kažu roditelji, željno se isčekuje.

Ne bez brige - kako danas podizati troje djece?

"To je - ne jedan đak, to su tri đaka. To nije jedna ekskurzija, to su tri ekskurzije. Činjenično stanje. Nije jedna trenerka, već tri", kaže mama Sandra.

Ujedinjene nacije upozorile su nedavno Crnu Goru da će nas zbog negativnih demografskih trendova, do 2030. biti četiri hiljade manje nego danas. Svakodnevna borba za egzistenciju , ljude sve češće odvlači od ideje o formiranju porodice, pa nam je prirodni prirodni priraštaj negativan Sa druge strane, država ne daje nikakve podsticaje za rađanje i ni na koji način ne ohrabruje porodice sa djecom.

Dragovići su, u takvoj klimi, postali petočlana porodica, koja živi u iznajmljenom stanu – što se danas doživljava kao hrabrost.

"Svaki roditelj kaže da sam od sebe zavisi. E sad, da li će mu država pomoći i da li će izaći u susret, to je njeno. Mene bi u evropskim državama već svaka institucija zvala. Zato vas i pitam da li biste voljeli da i ovdje postoji ta mogućnost? Pazite, to bi svaki roditelj volio, da mu se pomogne koliko toliko", kaže Aleksandar.

"Lijepo bih se osjećala možda baš kao građanin Crne Gore. Možda bih bila uvažena samim tim. Ne ja, već oni", dodaje Sandra.

Dok čekaju da kući stignu tri bebe, Aleksandar u šali kaže da doprinose obnavljanju nacije, a Sandra ohrabruje majke da se ne plaše nove uloge.

"Čim je čudo, tebi je dato, čudo je da ćeš ti to i da završiš kako treba i da nikad se ne boje majčinsta, nebitno koliko si mlad, šta se desilo, šta se dešava i slično", zaključuje Sandra.

Uz želju da se rađa što više djece, poručuju da su za srećnu porodicu zaslužni svi njeni članovi.