EPCG: Struje će biti dovoljno za zimu, cijena ostaje ista

Iako je suša pogodila i region, zbog čega je potražnja za uvoznom električnom energijom velika, u Elektroprivredi ne postoji bojazan da struje za uvoz neće biti dovoljno
246 pregleda 1 komentar(a)
Rajko Šebek, Foto: Printscreen (YouTube)
Rajko Šebek, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 06.09.2017. 17:50h

Manjak padavina i nizak vodostaj rijeka prepolovili su proizvodnju električne energije u hidroelektranama Piva i Perućica. Situaciju mogu popraviti samo obilne padavine, kojih trenutno nema na vidiku, ali u Elektroprivredi garantuju da će, uprkos suši, struje biti dovoljno i za zimu. Okosnica proizvodnje ostaje termoelektrana u Pljevljima.

"Kada je u pitanju restrikcija, o tome nema ni govora. Dakle, ponavljamo, svi potrošači u Crnoj Gori, cjelokupan konzum je sigurno snabdjeven jer se određena količina, potrebna za sve potrošače uvozi...", kazao je Rajko Šebek iz Direkcieje za odnose sa javnošću EPCG.

Iako je suša pogodila i region, zbog čega je potražnja za uvoznom električnom energijom velika, u Elektroprivredi ne postoji bojazan da struje za uvoz neće biti dovoljno.

"Direkcija za upravljanje električnom energijom EPCG, shodno analizama i planovima, pravovremeno reaguje na sva dešavanja ... tako da nema bojazni da bilo koji snabdjevač ostane bez napajanja.", kazao je Šebek.

Velika potražnja podrazumijeva visoke cijene uvoza,ali u crnogorskoj energetskoh kompaniji kažu da će cijena struje zasad ostati ista. Na to dodaju, ne utiče ni činjenica da je proizvodnja struje u termoelektrani skuplja od one u hidroelektranama.

"Što se tiče svih potrošača u Crnoj Gori, a samim tim i domaćinstava, koje to najviše interesuje, visina računa zavisiće od samo od potrošnje. Dakle, ukoliko im je ista potrošnja bila u julu i avgustu, i račun će biti isti. To ne zavisi od trenutne cijene električne energije na berzi", rekao je Šebek.

Ipak, zaključuju u Elektroprivredi , cijena struje prije svega zavisi od njenog kretanja na Berzi električne energije u Budimpešti, a formira je, u skladu sa Zakonom o energetici, nezavisna Regulatorna agencija za energetiku.

Bonus video: