Roditelji revoltirani zbog gužve u vrtiću, direktor tvrdi da je nađeno rješenje

Hitnu reakciju Ministarstva prosvjete traže iz Udruženja roditelji i podsjećaju da je Zakonom o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, definisano da je maksimalan broj djece u jednoj vaspitnoj grupi 25
319 pregleda 0 komentar(a)
Đina Vrbica, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Đina Vrbica, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 05.09.2017. 18:08h

I ove godine, kao i mnogih prethodnih, ponavlja se problem prebukiranosti vrtića. Vjerovali ili ne, u jednu grupu vrtića Poletarac 2, vaspitne ustanove „Đina Vrbica“ ,u Podgorici, upisano je čak 87 mališana.

Zato su neki roditelji išli da traže hitan sastanak sa direktorom vrtića Vukom Stanišićem. Do sastanka revoltiranih roditelja i direktora ipak nije došlo, a on se kasnije oglasio video izjavom koja je medijima dostavljena preko agencije Infobiro.

"Gaze jedan preko drugoga, ne znam, prolaze kroz boks da bi otišli u toalet, jedu jedno po jedno, ne znam , zgrožena sam, razočarana, uvrijeđena, nemaju gdje da spavaju, nemamo odgovor," kaže Nađa Ljiljanić, predstavnica roditelja u UO "Đina Vrbica".

Na pitanje da li je njeno dijete juče krenulo u vrtić, Ljiljanić kaže da jeste, ali da danas nije otišlo.

"Moja ćerkica je juče ušla u učionicu, tako reći na prstima se provukla između djece koja su sjedjela na podu već, onda je to malo teško vidjeti roditelju koji odlazi na posao i ostavlja dijete u takvim uslovima," kaže Vesna Malbaša, jedan od roditelja.

Na stanje u vrtiću žale se i roditelji iz drugih grupa vaspitne ustanove „Đina Vrbica“.

"Blago rečeno sam zgrožena i razočarana, moje dijete od tri godine je krenulo u grupi sa 74 djece, ne znam ni da li su spavali," kaže Maja Milačić.

Pokušali su da razgovaraju sa direktorom vrtića Vukom Stanišićem. Čekali su ga oko sat, ali do sastanka nije došlo.

"Tu su nas dočekali fino, primila nas je jedna koordinatorka vrtića, uslužila nas je, ali mi nismo došli da jedemo i da pijemo, mi smo došli po odgovore. Nama kažu zaposleni, mi nemamo informacije, direktor je nov, pa on se još nije snašao, radi, on se trudi, vjerujte meni je sve to u redu, ali mi želimo rješenje za našu djecu, ovo nisu normalni uslovi," kaže Ljiljanić.

Iz Ministarstva prosvjete su Televiziji Vijesti dostavili izjavu direktora koju je dao agenciji Infobiro. Kaže da im je Resursni centar na Zabjelu ustupio prostor od 300 kvadrata.

"Prostor je besplatan, mi bi ga potpuno adaptirali i rekonstruisali, u tom objektu bi bilo smješteno od 200 do 250 djece. Uskoro počinju radovi, rok završetka radova je mjesec dana. Prebukiranost je problem koji narasta i mi imamo dva načina da ga riješimo, prvi je da djecu jednostavno ne upišemo, što niko od nas ne želi," kaže Vuk Stanišić, direktor vrtića "Đina Vrbica":

Hitnu reakciju Ministarstva prosvjete traže iz Udruženja roditelji i podsjećaju da je Zakonom o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, definisano da je maksimalan broj djece u jednoj vaspitnoj grupi 25.

"Zbog toga smo se obratili Ministarstvu prosvjete danas, zatražili od ministra konkretno da se uključi i da u hitnom roku saopšti na koji način će problem biti riješen. Vrtići i ako se sagrade, a grade se prilično sporo, oni neće riješiti svu problematiku, tako da se moraju naći neka dodatna rješenja poput zakupa prostora, ali ne kada počne školska godina," kaže Kristina Mihailović, iz NVO Udruženje Roditelji.

Dugoročno, u saradnji sa Bankom Savjeta Evrope biće izgrađeno sedam vrtića, od kojih je jedan u Zagoriču završen, dok se jedan na Starom aerodromu gradi. Ostaje još pet.

Bonus video: