Budvanima nijesu stigli pozivi za ročište

Ročiše je odgođeno na neodređeno vrijeme, a Marovićevi punomoćnici tvrde da je njihov branjenik sve legalno stekao
626 pregleda 6 komentar(a)
advokati Marovića, Foto: Screenshot (YouTube)
advokati Marovića, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.09.2017. 17:49h

Vijeće predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića danas nije raspravljalo o tome da li je sudija za istragu pravilno postupio kada je na zahtjev specijalnog tužilaštva blokirao imovinu bvšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i članova njegove porodice. Razlog je to što u spisima predmeta nama dokaza da su Svetozarov sin Miloš, supruga mlađeg Marovića - Tamara i njen brat Ivan Popović uredno obaviješteni o održavanju ročišta.

Uredno je pak obaviješten tivatski biznismen Radojica Krstović, koji se danas pojavio pred Sudom nakon što se žalio zbog oduzimanja luksuzne vile u naselju Babin do, a koju je kupio u oktobru 2015. godine od Svetozarove supruge Đorđine.

Ročiše je odgođeno na neodređeno vrijeme, a Marovićevi punomoćnici tvrde da je njihov branjenik sve legalno stekao.

"Radi se o imovini koja je stečena 91. godine, dakle to je uredno i plaćeno i uknjiženo na ime Svetozara Marovića tako da smatram obzirom da mu se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo 2006. godine, smatram retroaktivnu primjenu nekih 15 godina unazad smatram da je nemoguće i nikako. Sud ne bi smio da prihvati da ostane privremena mjera i eventualno neka teža mjera da se privremeno ili trajno oduzima takva vrsta imovine", kazao je punomoćnik porodice Marović, Dimitrije Dapčević.

Dapčevića smo pitali da li mogu da potvrde i da je mlađi Marović legalno stekao imovinu velike vrijednosti.

"Za Miloša Marovića žalbu još nijesam izjavio, rok mi ističe za par dana pa žalba će biti dostavljena sudu. U suštini u toj žalbi će biti navedene neke činjenice koje opravdavaju odakle je Miloš Marović stekao svu tu imovinu na koji način i tako dalje", dodaje Dapčević.

Ročištu je pristupio Marovićev advokat iz Beograda Vladimir Marinkov. Tvrdi da se njihov klijent i dalje nalazi na liječenju, ali da se uspio vidjeti sa njim. Otkriva i što Svetozar misli o oduzimanju imovine.

"Smatramo da je pokretanje ovog postupka za oduzimanje te imovine samo jedan od oblika pritiska na Svetozara Marovića", kazao je Marinkov.

Do blokade imovine je došlo nakon što je analizom bankarske i dokumentacije Uprave za nekretnine, utvrđeno da Svetozar Marović i njegova porodica nijesu imali na raspolaganju novac za kupovinu milionske imovine. Na spisku blokirane imovine je stan Svetozara Marovića od 90 kvadrata kod budvanske Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša", četvorospratna vila njegove supruge Đorđine u naselju Babin do, dio penthausa od 193 kvadrata, koji je upisan na ime Miloša Marovića, oko 10 hiljada kvadrata zemljista mlađeg Marovića u Mrčevom polju, zatim dio stambene zgrade koja je u vlasništvu njegove supruge Tamare, u tivatskom naselju Kalimanj kao i njen stan od 52 kvadrata u Budvi.

Pod blokadom je i stan iste kvadrature u potkrovlju zgrade u centru Budve koji se vodi na ime Tamarinog brata Ivana Popovića, te njegov stan od 123 kvadrata, poslovni prostor od 40 i podrum od 18 kvadrata.

Bonus video: