Otvorena sezona kamen-temeljaca pred izbore

To što jesen i nije najpogodnije godišnje doba za građevinske poslove na sjeveru zemlje, ne brine premijera, ali brine opoziciju
92 pregleda 11 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Duško Marković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.09.2017. 17:59h

Ljetnja sezona se bliži kraju i lagano ustupa mjesto onome sto bi se moglo nazvati - Vladina sezona postavljanja predizbornih kamena-temeljaca, jer, u novembru su izbori na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima.

Premijer Duško Marković krenuo je od rodnog grada, gdje je danas udario temelj zgradi za socijalno ugrožene porodice. Začudilo ga je novinarsko pitanje da li svoj dolazak vidi kao dio predizborne kampanje vladajuće stranke

“A gdje bi trebalo da budemo po Vašem mišljenu? Gdje bi trebalo da budu predsjednik, potpredsjednik Vlade i resorni ministri? Tamo gdje se odvija život i tamo gdje treba pokretati investicije i tražiti priliku za nova radna mjesta. To je posao Vlade. Druga stvar, nije mi poznato da su izbori raspisani. Izbore raspisuje predsjednik republike”, kazao je Marković.

Premijer je u Mojkovcu provjerio i kako teku radovi na lokalnom putu Vragodo-Vrioca-Žarski, te na rekonstrukciji gradskog parkirališta i na izgradnji pješačke, biciklističke i trim staze. U civilnom sektoru ocjenjuju da evidentna zloupotreba državnih resursa nije ništa novo.Primjecuju ipak da ovogodišnja kampanja Vladinih funkcionera ima jednu posebnu dimenziju.

“Ukoliko se radi auto-put, ukoliko se rade neki investicioni projekti koji su značajni za državu, državnu vlast, ne bi bio problem da dođe, obiđu radovi. Ovdje se radi praktično o komunalnim problemima. I nije tipično da se visoki Vladini funkcioneri, ministri, potpredsjednici i predsjednik Vlade, maltene, bave komunalnim problemima u opštinama”, kaže Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju.

To što jesen i nije najpogodnije godišnje doba za građevinske poslove na sjeveru zemlje, ne brine premijera, ali brine opoziciju. I oni ukazuju da se radi o već ustaljenoj praksi zloupotrebe državnih resursa, s tom razlikom što ovog puta DPS, osim partijskih vojnika, koristi i pravu vojsku.

“DPS ovog puta je prešla i na viši nivo, čak je i vojska Crne Gore angažovana da asfaltira puteve u pomenutim opštinama, svega nekoliko mjeseci pred izbore, pa ovog puta nemaju samo partijske vojnike, već i pratijske generale", rekao je Danilo Šaranović iz Demokratske Crne Gore.

“Data je uzbuna u Vojsci Crne Gore pa se mehanizacija podigla i radila zemljane radove. A ti zemljani putevi, do prve kiše i rekao bih do prvog koncesionara će trajati. Ubrzano su se ovih dana izdvajale i građevinske dozvole da bi se postavili kameni-temeljci. Zar nije logično da se kuća počinje zidati na početku građevinske sezone, a ne na samom kraju sezone otpočinjati te radove," kazao je Ivan Ašanin iz Građanskog pokreta URA.

Još jedan grad je izgleda bogom dan za gradnju tokom jeseni i zime - Cetinje, koje je danas posjetio potpredsjendik Vlade i ministar poljoprivrede, Milutin Simović.

I dok se njegov prethodnik pred izbore u Nikšiću bavio otvaranjem seoskih vodovoda, Simović se odlučio za promociju trgova i pijaca. Tako je danas na Njegušima udaren kamen temeljac. Slučajno ili ne, završetak radova na njeguškom trgu i pijaci, planiran je za novembar – mjesec u kojem se održavaju izbori na Cetinju

“Zadovoljstvo je danas bilo biti na Njegušima, na Cetinju. Njeguši naša vječita inspiracija i naša obaveza. Danas promovišemo početak radova i to sa izvjesnim završetkom radova na ovom trgu, koji treba da bude završen u roku od 90 dana”, rekao je Simović.

Opozicija vjeruje da su ove posjete samo uvertira i da će, narednih mjeseci, sve češće Vladini činovnici biti gosti i Cetinjana i Mojkovčana.

“Podsjetiću ih samo, da je prošle zime pukao kotao u osnovnoj i srednjoj školi, pa djeca nijesu imala grijenje, niejsu baš tako brzo došl da riješe taj problem”, navodi Ašanin.

“Sve akcije je preduzima ova partijska vlada, jer ovo nije vlada svih građana Crne Gore, čak više nije ni kozemtika, jer skoro da se ne mogu pohvaliti ni jednim ispunjenim obećanjem," dodaje Šaranović.

U nevladinom sektoru smatraju da je došlo vrijeme da se takvom praksom prekine.

“Želim da vjerujem da to što je neko napravio kilometar asfalta, neopredjeljuje ljude za koga će glasati, već strateški razvoj tih opština, usluge tih opština, šta je ta opština uradila za građane, šta nije. Eto stvarno živim za to vrijeme kada će se tako opredjeljivati," kaže Koprivica.

Zvanično, lokalni izbori u ovim opštinama još nijesu raspisani. Ipak, kao mogući datum održavanja pominje se 26. novembar. Očigledno da se ovoga puta radi o velikim ulozima, jer se sa političkom kampanjom počelo čak tri mjeseca ranije.

Bonus video: