Vlada odobrila izvoz sječenog ogrijevnog drveta

Najveća potražnja drva za ogrijev postoji u Albaniji koja je prošle godine uvela desetogodišnju zabranu sječe šuma. Nestašica drva u Albaniji, prošle jeseni povećala je cijene drvnih trupaca kod nas i do 50 odsto. Kubik drva trenutno košta oko 35 eura
362 pregleda 7 komentar(a)
drva za ogrijev, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
drva za ogrijev, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.09.2017. 18:08h

Nakon zabrane izvoza svih drvnih sirovina koju je uvela prije pet mjeseci, Vlada je ipak riješila da uz pribavljanje potrebnih dozvola Ministarstva poljoprivrede odobri izvoz sječenog ogrijevnog drveta.

Ta mjera, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede ne bi trebalo da bitno utiče na stanje na domaćem tržištu jer kako naglašavaju i dalje je na snazi zabrana izvoza drvenih trupaca.

"Volio bih da javnost zna da nema bojazni da bi ta mjera mogla da ugrozi tržište i cijene ogrevnog drveta i što je već važnije snabdijevanje. Razumijem da postoji zebnja i strah, to nije tako i mi ćemo uraditi sve da održimo sve da ne bude konvoja kamiona sa drvnim asortimentima prema graničnim prelazima", rekao je Adem Fetić iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

On dodaje da u Crnoj Gori trenutno postoji pet fabrika koje imaju mašine za sitno rezanje drveta, zbog čega ne očekuje izvoz sječenog drveta u velikim količinama. Isti slučaj je i sa drvnom sirovinom koja se koristi za proizvodnju takozvanih TT stubova.

"Ne znamo koliko će ljudi proizvesti toga. Ne mislim da to može biti više od par hiljada kubika ogrevnog drveta i hiljadu i više TT stubova, što je beznačajno", istakao je on.

Zbog nedostatka drva za ogrijev i deficita drva za preradu, Vlada je u martu zabranila izvoz svih drvnih sirovina do maja 2019. Iz Ministarstva poljoprivrede uvjeravaju da je nova odluka Vlade donijeta zbog viška pojedinih drvnih sirovina.

"Ključno je bilo što postoje prilične zalihe i to su zalihe drveta lošeg kvalitetta koje potiču iz privatnih i dijelom iz državnih suma. To nije bila reakcija ni na čiji poseban zahtjev… To je naš odziv obzirom da imamo informacije da ima pojačane ponude zaliha tog dreveta", kaže Fetić.

Najveća potražnja drva za ogrijev postoji u Albaniji koja je prošle godine uvela desetogodišnju zabranu sječe šuma. Nestašica drva u Albaniji, prošle jeseni povećala je cijene drvnih trupaca kod nas i do 50 odsto. Kubik drva trenutno košta oko 35 eura.

Bonus video: