"Vlast ostvarila bolji rezultat od očekivanog, DF više nije lider opozicije"

Analitičari kažu da opozicija nikako ne uspijeva da uđe u biračko tijelo DPS-a i da njeni lideri moraju da snose odgovornost za loš rezultat
99 pregleda 59 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Screenshot (YouTube)
Aleksa Bečić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.05.2018. 17:19h

Zlatko Vujović iz CEMI-ja kaže da je DPS ostvario izuzetan rezultat u Podgorici jer je uspio da nadoknadi veliki gubitak sa parlamentarnih izbora 2016. kada su bili u minusu 8 hiljada glasova u odnosu na opoziciju. S druge strane, došlo je do velike prekompozicije u opoziciji.

"DF više nije lider opozicije, sad je to koalicija Demokrata i URE, oni su ostvarili značajan rezultat u brojnim opštinama uključujući i Podgoricu", ocjenjuje Vujović.

Kao jedan od uzroka lošeg rezultata opozicije Vujović vidi dugotrajan bojkot parlamenta koji ih je lišio pristupa medijima.

"Opozicija je pokazala da nikako ne može da izađe iz svog tradicionalnog biračkog tijela. Ono što je loše je izborno nasilje koje postaje svakodnevica."

Da se izborni uslovi moraju poboljšati i da veliki dio građana nema povjerenje u izborni proces, misle i u Centru za građansko obrazovanje. Kaže da je poraz u Podgorici veliki udarac za opoziciju.

"Jedan dio odgovornosti jeste na opoziciji i njenim liderima. A takođe, DPS je kao i u kampanji za predsjedničke izbore amortizovao svoje biračko tijelo, izveo ih na birališta... Sa izlaskom njihovih birača nikada nije bio problem", kazao je za TV Vijesti Damir Nikočević iz CGO.

Opozicija mora u narednim mjesecima da razmisli o daljem načinu borbe protiv vlasti, pa i kroz institucije, kaže Nikočević.

"Priča o vanrednim parlamentarnim izborima sada, čini mi se, opoziciji ne prija. Vanredni parlamentarni izbori najviše bi odgovarali DPS-u, da zaokruži jedan potpuni uspjeh."

Da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora zavisi isključivo od DPS-a, zaključuje Nikočević, a do tada će glavni posao opozicije biti da probudi apstinente.

Bonus video: