REDOVNI IZBORI ZA POLA GODINE

DPS: Vanredni izbori u Beranama za izlazak iz političke krize

Lokalni parlament u Beranama se ne sastaje već pola godine, pa građani dugo čekaju na donošenje važnih odluka
50 pregleda 3 komentar(a)
Opština Berane, Foto: Rabrenović
Opština Berane, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 02.09.2017. 18:01h

Kako bi izbjegla vanredne izbore i sakrila sukobe unutar koalicije Zdravo Berane, vlast u Beranama koju čine SNP i DF već duže vrijeme ne radi u skladu sa zakonom, tvrde u opozicionom DPS-u. Dokaz za to je nefunkcionisanje lokalnog parlamenta koji se ne sastaje već pola godine, pa građani dugo čekaju na donošenje važnih odluka.

"Nije usvojen izvještaj o radu predsjednika Opštine Berane sa organima lokalne uprave za 2015 godinu,rebalans budžeta za 2016, plan budžeta za 2017. godinu,program i plan rada SO Berane za 2017. godinu.Na prethodnim sjednicama nismo usvojili predlog programa javnih radova za 2017.Samim tim što program javnih radova nije usvojen mislimo da sve te radove koje su izvodili nisu u skladu sa zakonom," kazao je Bogdan Fatić iz DPS-a.

U vladajućoj koaliciji Zdravo Berane kažu da su tvrdnje opozicionog DPS-a netačne.

"To je provjerljivo i svima je dostupno i ako neko misli da je nešto urađeno mimo zakona neka se obrati nadležnim institucijama.Mi smo donijeli budžet, radimo po budžetu, donijeli smo plan javnih nabavki radimo po planu i sve ono drugo što se radi radi se u saradnji sa mjesnim zajednicama," rekao je Dragoslav Šćekić, gradonačelnik Berana.

Do prekida rada lokalnog parlamenta početkom aprila,došlo je nakon što je sedamnaest odbornika opozicionog DPS-a glasalo protiv usvajanja DUP-a i plana rada skupštine a nezavisni odbornik sa liste DF-a Velimir Đurišić ostao uzdržan pa vlast nije imala većinu. Đurišić je najavio da će tako postupati i po ostalim tačkama dnevnog reda sve dok gradonačelnik Šćekić ne podnese ostavku. Ne odustaje od tog zahtjeva, ali tvrdi da njegov sukob sa prvim čovjekom Opštine, kog inače optužuje za saradnju sa DPS-om, neće ugroziti koaliciju na vlasti.

"Obećao sam da neću glasati, neću ni sad da glasam.Koalicija nije u pitanju,samo je Šćekić u pitanju. Neka da ostavku i nikakav problem nije," navodi Đurišić.

Kako izvjesno do toga neće doći, u DPS-u traže vanredne izbore.

"Smatramo da je neophodno za izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi lokalni parlament i koalicija Zdravo Berane i kompletno funkcionisanje grada raspisivanje vanrednih lokalnih izbora," kaže Fatić.

U vladajućoj koaliciji tvrde da ne strahuju od raspisivanja vanrednih izbora ali redovni su svakako za pola godine. No, prije toga, oni će umjesto nastavka prekinute ,zakazati novu sjednicu za 11. septembar sa tačkama dnevnog reda koja se odnose na spomen-obilježja.