MVP: Očekujemo da se hrvatska vlast ogradi od Barešićevog djela

Crnogorski ambasador u Zagrebu, Boro Vučinić, krajem jula je u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova kazao da država očekuje adekvatnu reakciju sa hrvatske strane
853 pregleda 8 komentar(a)
Miro Barešić, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Miro Barešić, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 02.09.2017. 17:23h

Ni nakon više od godinu, Hrvatska nije odgovorila na protestnu notu Crne Gore, u kojoj se traži uklanjanje spomenika Miru Barešiću u Dragama u Opštini Pakoštan, koji je 1971. godine u Švedskoj ubio tadašnjeg jugoslovenskog ambasadora i crnogorskog diplomatu, Vladimira Rolovića. To su TV Vijesti potvrdili u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

„Crna Gora očekuje da će se Vlada Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac proziv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata," rekla je Tijana Vuković iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su saopštilii da je naš ambasador u Zagrebu, Boro Vučinić, krajem jula ove godine obavio razgovor u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i prenio sadržinu otvorenog pisma jednog dijela građana Crne Gore u vezi sa izostalom reakcijom hrvatske strane na crnogorsku protestnu notu.

„Tom prilikom je ponovio da Crna Gora kao demokratsko društvo, koje počiva na temeljima antifašizma u duhu dobrih odnosa dvije države očekuje adekvatnu reakciju sa hrvatske strane," ističe Vuković.

Isto očekuju i u SDP-u, u kom podizanje spomenika Barešiću smatraju neprihvatljivim.

„Mislimo da je sramota da se takvom čovjeku, teroristi, ubici podiže spomenik bilo gdje u Evropi, a pogotovo u mjestima u kojima je rođen. + Mislimo da je na Hrvatskoj, da ispravi ovu očiglednu grešku i da se spomenik Miru Barešiću, ubici i teroristi pod hitno ukloni," kazao je Mirko Stanić.

U toj partiji ističu da Crna Gora ne smije odustati od svog zahtjeva.

„Ministarstvo vanjskih poslova mora insistirati na tome da dobije odgovor od kolega iz resornog Ministarstva Hrvatske što će ovim povodom uraditi," dodaje Stanić.

Poređenja radi, Crna Gora je za razliku od Hrvatske, prije dva i po mjeseca na zahtjev susjeda ekspresno odreagovala i uklonila spomenik Puniši Račiću u selu Slatina kod Andrijevice. Račić je ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke u jugoslovenskom parlamentu 1928. godine.

Bonus video: