Keković: Novi Zakon o radu će biti među boljima u Evropi

Na čemu će, kada je riječ o rješenjima, insistirati tokom rasprave, sindikalci za sada nisu željeli da komentarišu, ali napominju da neće dozvoliti nejasnoće
93 pregleda 17 komentar(a)
Novi zakon o radu, zakon o radu, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Novi zakon o radu, zakon o radu, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 01.09.2017. 19:31h

Prva od predviđene tri rasprave o Nacrtu zakona o radu održaće se naredne nedjelje, a sindikalci će tokom njih pokušati da poboljšaju određena zakonska rješenja.

“Očekujemo da ćemo tokom javne rasprave uspjeti dodatno da unaprijedimo tekst zakona i da na taj način dobijemo Zakon o radu koji je, ne samo u regionu, već i u Evropi bolji od mnogih drugih,” kazao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Pored sindikata, za učešće na Javnim raspravama pripremaju se i u Demosu, iz kog su ukazali na neka sporna rješenja, kao što je, između ostalih, zastara potraživanja nakon četiri godine, ali i rad na određeno od tri godine.

“Na ovaj način rad po ugovoru na određeno vrijeme postaje pravilo a stalni radni odnos na žalost svih nas izuzetak. Jedino opravdanje ima rad na određeno vrijeme do godinu dana sve preko toga za nas je neprihvatljivo,” rekla je Anka Vukićević iz Demosa.

U Savezu sindikata međutim kažu da je rješenje predviđeno u nacrtu poboljšanje u odnosu na ranije.

“Prije, znate da je mogao kod poslodavca najviše na 24 mjeseca na određeno biti zaposlen ali su zato, nažalost, preko agencija, mogli doživotno da budu, dvije godine kod jedne pa kod druge, treće. Tačno je da je sada do tri godine, ali ukupno i kod poslodavaca i kod agencija, dakle, do tri godine je plafon,” ističe Duško Zarubica iz SSCG.

Na čemu će, kada je riječ o rješenjima, insistirati tokom rasprave, sindikalci za sada nisu željeli da komentarišu, ali napominju da neće dozvoliti nejasnoće.

“Još ima u tom nacrtu nekih praznina koje se mogu tumačiti dvojako i zato ćemo insistirati na potpuno jasnim definicijama,” kazali su.

Iz Demosa poručuju i da će i nakon što se usvoji ovaj zakon sporna ostati kontrola njegove primjene, gdje je kako kažu, država zakazala.

“Praksa je pokazala da inspekcija rada nije valjan instrument za poštovanje zakona o radu i mi se nadamo da će se u budućem vremenu naći nova rješenja kojima će prava zaštićenih biti zaštićena,” rekla je Vukićević.

Poziv za javnu raspravu je objavljen početkom avgusta, tokom odmora, zbog čega su iz sindikata tražili da se ona produži. Oni očekuju da će, umjesto do 15. septembra, ona trajati do kraja mjeseca.

Bonus video: