Podgorički vrtići prebukirani, čeka se izgradnja novih

Koliko djece je ove godine upisano u vrtić, u Ministarstvu prosvjete još ne znaju, a znaće do 15. septembra
81 pregleda 1 komentar(a)
vrtić, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
vrtić, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 01.09.2017. 18:08h

U vrtićima je počela nova vaspitna godina. Podgorički su i ove godine krcati i zato se u grupama, umjesto predviđenih 25 do 30 mališana, često nađe i duplo više djece. U Ministarstvu prosvjete kažu da intenzivno rade na pronalaženju novih poslovnih prostora za smještaj djece, a izgradnju novih vrtića najavljuju za narednu godinu.

Djeca se, kažu, raduju novom krugu druženja, a pošto slijedi vikend, vrtići danas nisu bili puni.

"U grupama danas neće biti djece možda koliko inače imamo, ali već sledeće nedelje broj će se sigurno popuniti," kaže Lidija Popović iz JPU "Ljubica Popović".

Što znači da će od naredne sedmice u vrtićima biti više djece nego što je predviđeno. Dok se čeka na nove, koje su Podgorici odavno neophodne, vaspitne ustanove u glavnom gradu i ove godine su prebukirane.

"Po normativima ministarstva grupe trebalo bi da su po 25, tridesetoro djece, ali su grupe itekako punije nego što bi trebalo. Ali vaspitač je navikao, tako da vrlo uspješno radimo i sa tim brojem djece," ističe Popović.

Koliko djece je ove godine upisano u vrtić, u Ministarstvu prosvjete još ne znaju, a znaće do 15. septembra. Kažu da nalaze alternativna rješenja za smještaj djece, dok se čeka izgradnja novih vrtića.

"Vrtić u Zagoriču je već otvoren, dok se vrtić na Starom aerodromu gradi i njegov završetak očekujemo naredne godine. Naredne godine očekujemo i početak izgradnje velikog dijela preostalih vrtića," kaže Milica Lekić, PR Ministarstva prosvjete.

Djeca od ove godine u vrtićima mogu učiti i engleski jezik.

Bonus video: