Izbori u Tuzima: Duplim glasom pokušavaju spasiti vlast u Podgorici?

"Način na koji se došlo do ove inicijative liči na prevaru", kazao je Nikola Camaj iz Demokratskog saveza
106 pregleda 5 komentar(a)
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.08.2017. 17:58h

Ovom odlukom većine, kao i opozicionih Albanske alternative i građanske inicijative, građani Tuzi će, umjesto u maju naredne godine, novu vlast birati već ove jeseni, najvjerovatnije u novembru, kada se očekuju izbori i u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju. Skupština ove gradske opštine sebi je skratila mandat, na zahtjev 16 odbornika, kako bi se, kako su objasnili, pripremili za upravljanje samostalnom opstinom od septembra 2018.

"Da skratimo mandat da bismo barem imali jednu godinu na raspolaganju da formiramo službe koje su nam neophodne, da testiramo sebe – da vidimo kolika je ta ekonomska moć i isplativost opštine", kazao je Halil Duković iz DPS-a.

Iz opozicionih Građanske inicijative i Albanske Alternative podržali su ovaj zahtjev DPS-a i njegovih koalicionih partnera u Tuzima, iako sumnjaju da se u njemu krije zamka za još jedan dupli glas, odnosno podrška aktualnoj vlasti na predstojećim izborima u Podgorici. Ipak, kažu da ovog puta vjeruju kako je skraćenje mandata korak ka ostvarivanja glavnog cilja – potpuno samostalne opštine Tuzi. Nekima je to ponovo obećao vrh DPS-a

"Imam rezervu prema duplom glasu, ali mi sada imamo u svojim rukama odluku o određivanju referenduma, a postigli smo i to da imamo svoju izbornu komisiju, osim na sljedećim lokalnim izborima", kazao je Vaselj Siništaj iz Građanske inicijative.

"Mi smo se za ovo skraćenje mandata toliko angažovali da smo imali sastanke sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovicem i premijerom Duškom Markovićem. Idemo u stvaranje opštine u okviru Glavnog grada a onda i nezavisne, kao sve ostale opštine", kazao je za TV Vijesti Đerđ Camaj iz Albanske alternative.

Iz opozicionog Demokratskog saveza, koji je uz SNP I SDP, bio protiv kažu da su svakako za promjenu vlasti, jer za tri godine aktuelnog mandata nije uradila ništa.

"Način na koji se došlo do ove inicijative liči na prevaru", kazao je Nikola Camaj iz Demokratskog saveza.

Kao prevaru dio opozicije vidi i promjenu Statuta opštine, usvojene takođe danas, a kojom Tuzi umjesto došadasnje Gradske opštine postaju opstina u sklopu Glavnog grada. Kažu da je ovo priča stara koliko i Tuzi i da već 20 godina iz DPS-a dobijaju samo obećanja.

"Malesiji se priprema još jedna predizborna prevara, prevara kako bismo išli na glasanje i u Glavni grad, do kad ćemo više da spašavamo Podgoricu", kazao je Nikola Camaj.

"Ovo je za mene još jedna politička igra, brzo će izbori u Podgorici, trebali smo im još jedan put", navodi Željko Milić iz SNP-a.

"Ovim će se kupiti samo malo vremena za neke stvari koje dolaze", smatra Ismet Đoković iz SDP-a.

Iz DPS-a to odbacuju i kažu da nema ništa sporno što ce stanovnici Tuzi, kao niko drugi, imati dupli glas.

"Ko je taj koji neće da izabere boljeg komšiju. I zato ćemo i mi glasati i znamo kako ćemo glasati, biće nam dobar komsija", navodi Duković.

Usvojen je i akt prema kome ce SO Tuzi ubuduće imati 32 odbornika.

Bonus video: