Mještani Brezana postigli dogovor sa CGES, nastaviće da blokiraju radove firmi Krnovo Green Energy

"CGES koji je tek došao da radi tu uplatio je dosta sredstava, za oko tri kilometra puta, oko 113 hiljada eura. Potpisan je sporazum, ovih dana će biti sproveden u djelo i mi treba da odlučimo koji dio puta ćemo da asfaltiramo. Naš zahtjev je da se asfaltira čitav put koji je skroz propao. Vidite, na nekim mjestima nema ni metar i po, ovdje je metar puta ostalo od tri metra", istakao je Milonja Blagojević, predsjednik Mjesnog odbora Brezana
301 pregleda 1 komentar(a)
Mještani Brezana, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Mještani Brezana, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 24.08.2018. 17:52h

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna, koji već dva mjeseca blokiraju radove Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i kompaniji Krnovo Green Energy zbog uništenja seoskog puta, postigli su dogovor sa CGES.

CGES će im uplatiti novac za kompletnu sanaciju tri od devet kilometara oštećenog puta, dok iz kompanije koja je gradila vjetroelektranu na Krnovu umjesto popravke puta koji su oštetili, najavljuju tužbe protiv mještana zbog ometanja radova.

Ogorčeni Pivljani tvrde da neće odsutati od zahtjeva i da će nastaviti da blokiraju radove firmi Krnovo Green Energy. U zahtjevima ih podržava i predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić.

Mještani pivskih sela blokirali su put energetskim kompanijama CGES i Krnovo Green Energy 20. juna zahtijevajući od njih sanaciju devet kilometara seoskog puta koji je, kako tvrde, uništila teška mehanizacija za potrebe izgradnje 400kV dalekovoda Lastva-Čevo-Pljevlja, ali i 110kV dalekovoda i trafostanice za plasiranje struje iz vjetroelektrane na Krnovu.

Nakon dva mjeseca, iz CGES -a su popustili i došlo je do dogovora sa ogorčenim mještanima.

"CGES koji je tek došao da radi tu uplatio je dosta sredstava, za oko tri kilometra puta, oko 113 hiljada eura. Potpisan je sporazum, ovih dana će biti sproveden u djelo i mi treba da odlučimo koji dio puta ćemo da asfaltiramo. Naš zahtjev je da se asfaltira čitav put koji je skroz propao. Vidite, na nekim mjestima nema ni metar i po, ovdje je metar puta ostalo od tri metra", istakao je Milonja Blagojević, predsjednik Mjesnog odbora Brezana.

Da bi se asfaltirao čitav put u Breznima, dvije trećine trebalo bi da sanira kompanija Krnovo Green Energy, čija mehanizacija je tokom prethodne tri godine uništila asfalt. Umjesto da seoski put vrate u prvobitno stanje, oni mještanima prijete tužbom, jer su im navodno dvomjesečnom blokadom puta napravili štetu.

"Ja ne znam šta će mještanima da uzme jedna velika firma koja trenutno svakog sata odavde proda 7000 eura struje. Dobijali su subvencije od države i nema potrebe da tuži mještane koji samo traže put", kazao je Blagojević.

I Predsjendik Opštine Plužine Mijuško Bajagić kaže da je situacija u Breznima već viđen scenario u mnogim mjestima gdje su energetske komapanije izvodile radove, te da mještani imaju podršku lokalne uprave.

"Predstavnici naši su bili u Brezima i ovdje na sastancima. Sigurno nećemo dozvoliti da odu iz Brezana, a da se put ne opravi. Ili da daju bankovne garancija da sredstva povuče ili opština ili na drugi način da se zaštitimo, ali da se put popravi", rekao je Bajagić.

Trenutno kroz Brezna može mehanizacija CGES-a, dok za Krnovo Green Energy blokada puta i dalje važi. Njihov zastupnik za Crnu Goru Ivo Kadić nije odgovarao na pozive Televizije Vijesti.

Bonus video: