Roditelji djece koja boluju od autizma ukazuju da im je potrebna pomoć države

Roditelji pozivajući državu da snažnije krene u rješavanje problema
75 pregleda 2 komentar(a)
Konferencija, Foto: Printscreen (YouTube)
Konferencija, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 30.08.2017. 17:56h

Roditelji djece koja boluju od autizma poručuju da ne mogu više sami da se bore.

"Ne postoji nikakva organizovana podrška za autiste. Loša primarna medicinska zaštita, Centar za autizam sa kojim smo krenuli, apsolutno je i dalje status kvo, jako se sporo i slabo radi, vrijeme naše djece prolazi", kazala je Milica Stojadinović-Miličić iz Fondacije Ognjen Rakočević

Centar za autizam, za kojim vape roditelji, trebalo bi da počne da radi krajem naredne godine. Iz Ministarstva zdravlja ranije je televiziji "Vijesti" rečeno da planiraju da Centar bude fokusiran na ranu dijagnostiku i ranu intervenciju, a da će djeca potom biti vraćana u gradove u kojima žive, na primarni nivo, da se sa njima dalje radi. Roditelji ukazuju na nedostatak stručnjaka i poručuju da je pomoć defektologa i logopeda najvažnija djeci do sedme ili osme godine.

"Imamo logopeda jednom u dvije nedjelje. Ministarstvo može da počne od bilo čega, pošto nemamo ništa. Mi isključivo pričamo o ranoj prevenciji i dijagnostici, a šta ćemo sa djecom koja imaju 10, 11...", kazala je Stojadinović-Miličić

Roditelji pozivajući državu da snažnije krene u rješavanje problema.

"Možete prekrižiti generacije rođene do 2012-2013, kojima taj Centar za autizam zaista neće goto ništa značiti, čitava ova borba je da se jednostavno društvo pokrene", dodala je Stojadinović-Miličić.

A pokrenuli su se sami roditelji. Fondacija “Ognjen Rakočević” uz pomoć Telekoma, u okviru projekta “Sunce tebi, sunce meni”, organizovala je školu plivanja za djecu s autizmom. Ovakvi projekti za njih su veoma značajni, a škola plivanja dobro je došla zbog manjka kretanja i prekomjerne težine.

"Htjeli smo da pružimo djeci što više sadržaja u kojima mogu aktivno učestvovati", kazala je Vanja Rakočević iz Fondacije Ognjen Rakočević.

S: Milica Stojadinović-Miličić, UO Fondacije Ognjen Rakočević

"Svi autisti vole vodu i ovo je bila jedna od prilika da, oni su opušteni u vodi, ali da shvate koja je to opasnost koju nosi voda. Ove fizičke aktivnosti koje dođu nisu samo rekreativne, nego su njima baš nužne zbog fizičkog zdravlja", kazala je Stojadinović-Miličić.

"Da ne kažem kolika je korist od toga što su ta djeca naučila da plivaju i naučila da borave u vodi, ne samo kroz bazen, dalje su se mogli socijalizovati", kazao je trener škole plivanja Ivan Bojović.

Škola plivanja nastaviće da radi od septembra, a jedna od narednih ideja je kampovanje. Da autisti kvalitetnije provode vrijeme, koje za njih i njihove roditelje teče drugačije.

Bonus video: