Medojević: Nakon reakcije opozicije mislimo da ima prostora za dogovor

Medojević ponavlja da bojkot Parlamenta na koji su Demokrate spremne do daljnjeg nije rješenje i da opozicija nema podršku međunarodne zajednice
10 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.08.2017. 18:16h

Iako je odgovor Demokrata pa i SDP- a na njihovu ponudu o zajedničkom predsjedničkom kandidatu i jedinstvenom nastupu na lokalnim izborima, juče bio odričan i prilično jasan, Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta, danas ipak ostavlja još prostora za dogovor.

"To su rekli portparoli, lideri, i još uvijek vi nemate jasan stav nekih organa ili još uvijek nisu osjetili ni pritisak možda svog članstva, biračkog tijela", kazao je Medojević.

Medojević ponavlja da bojkot Parlamenta na koji su Demokrate spremne do daljnjeg nije rješenje i da opozicija nema podršku međunarodne zajednice. Za razliku od Demokrata i SDP-a, pozdravljaju stav URA:

"Koja je rekla da je spremna da razgovara oko zajedničkog predsjedničkog kandidata, ajde da kažemo to nam je sada najhitniji politički zadatak koji imamo, imajući u vidu da će izbori svakako biti iduće godine u aprilu mjesecu", kazao je Medojević.

Iz pocijepanog Demosa, tačnije iz dijela koji predvodi Miodrag Lekić kažu da su spremni da razgovaraju s Frontom ali da su prije svega neophodni bolji odnosi unutar same opozicije. I za njih je ideja o zajednićkom predsjedničkom kandidatu prihvatljiva.

"Sve inicijative koje se zasnivaju na osmisljenom projektu, koje nisu medijska promocija nego osmisljena dobro planirana platforma uz neophodne odnose kod stranaka, među strankama, koje treba graditi na principima uzajamnog povjerenja, da u spoju ta 2 elementa postoje veci izgledi da se dodje do zajedničke inicijative", kazao je Lekić.

Goran Danilović, koji predvodi drugu struju doskorašnjeg Demosa, kaže da nema nepoželjnih za saradnju u opoziciji. Ipak, javno prozivanje i postavljanje rokova za njih nije rješenje, ali zajednički predsjednički kandidat jeste.

"Platforma mora biti znacajno sira, dogovor znacajno bolji, komunikacija medju nama popravljena i onda ce sve biti lakse. Suštinski Demos jeste za dogovor, jeste za jedinstvenog kandidata, vjerujemo da je najbolje rjesenje da on bude nestranačka licnost", kazao je Danilović.

Šta o javnom pozivu DF-a misle u SNP-u danas nismo mogli saznati, jer su, kako su nam kazali, u procesu stvaranja stranke. Zato jesmo od njihovog nekadašnjeg člana Aleksandra Damjanovića. I on kaže da treba razgovarati ali je pitanje da li na nivou lidera ili svih opozicionih poslanika u Skupštini.

"Treba razgovarati naravno o postizanju fer uslova za održavanje predsjedničkih izbora, i svakako treba testirati da li uopste treba govoriti o predsjedničkim izborima i učestvovati na takvim izborima ukoliko se zajedno sa njima ne održe i vanredni parlamentarni izbori", kazao je Damjanović.

Kako se god ostatak opozicije izjasnio, DF nastavlja sa svojim programom i djelovanjem, kaže Medojević.

Vrlo brzo će se stvari riješiti, dakle ili će ući u Vladu Duška Markovića i vratiti se u Parlament, ili će se konačno poslije mozda malo razmišljanja, konsultacija sa svojim biračima pridružiti akciji Demokratskog fronta za smjenu ove vlasti i borbu za vanredne parlamentarne izbore.

Kako god bilo DF čeka burna politička jesen. Najavili su proteste ako njihove članove uskoro ne puste iz pritvora a čeka ih i suđenje u slučaju "državni udar".

Bonus video: