Nova optužnica porodice preminule Cetinjanke protiv medicinske sestre

Za propuste u njenom liječenju godinama se sudi ljekarima Kliničkog centra
311 pregleda 1 komentar(a)
Ivana Šoć, Foto: Porodična arhiva
Ivana Šoć, Foto: Porodična arhiva
Ažurirano: 10.08.2018. 17:47h

Porodica Šoć sumnjiči Jadranku Vuković da je počinila krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi jer je 18. februara 2011. godine bez dozvole i saglasnosti direktorice Infektivne klinike Brankice Dupanović zloupotrijebila službeni pečat klinike i faksimil direktorice kojim je, kako stoji u dijelu optužnice porodice Šoć, "ovjerila otpusnu listu i učinila je važećom pacijentu na umoru, iako je znala da je direktorica klinike naložila da se nastavi sa liječenjem pacijentkinje i obave dalje dijagnostičke procedure i konsultacije sa ljekarima drugih Klinika, a kod koje je nakon otpusta kući, sjutradan 19.02.2011.godine, nastupila smrt".

U optuznici stoji i da je okrivljena, nezakonitom i neovlašćenom ovjerom otpusne liste, omogućila realizaciju otpusta pacijentkinje na samrti i time joj uskratila svaku šansu za preživljavanje.

"Jer za to nije postojala ni najmanja mogućnost u kućnim uslovima dok bi produžetkom liječenja u uslovima intezivne kliničke njege postojale realne šanse za izlječenje, a znajući da na taj način čini krivično djelo, svjesna da usljed tog činjenja može nastupiti smrt Ivane Šoć, koja je sjutradan i nastupila, ali je i pristala na takvu posljedicu", stoji u optužnici.

Ljekarima Draganu Obradoviću, Brankici Dupanović i Bogdanki Andrić sudi se zbog nesavjesnog liječenja Cetinjanke, koja je preminula 19. februara 2011. godine. Nedavno su vještaci iz Zagreba ocijenili da je do smrti Šoćeve došlo usljed gripa H1N1 i oštećenja mozga i pluća.

Vještaci su saopštili da bi šansa da pokojna Ivana preživi, da je bila na Intenzivnom odjeljenju, bila deset odsto odnosno da je bila na aparatu za disanje imala bi šanse da preživi od 40 do 50 odsto.

Istakli su da, nakon njenog otpuštanja iz bolnice, šansa da preživi u kućnim uslovima gotovo da nije postojala.

Bonus video: