I INSTRUKTORI BILI PUNI NEDOUMICA

Nastavnici prošli obuku: Niko ne zna kako će nastava izgledati u praksi

Priprema nastavnika za nove planove i programe predstavljala je problem i instruktorima, jer kako Savović kaže, mnogi od njih nisu imali predstavu kako bi sve to u praksi moglo izgledati
68 pregleda 4 komentar(a)
obuka za nastavnike, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
obuka za nastavnike, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 03.02.2019. 22:29h

Istovremeno sa izbijanjem skandala sa plagiranjem hrvatskog školskog programa, koji od utorka ne jenjava u javnosti, u Nikšiću, Bijelom Polju, Budvi i Podgorici održane su obuke tokom kojih su predstavnici Zavoda za školstvo i Zavoda za udžbenike predavače u osnovnim školama pripremali za početak nove školske godine. Reforma, međutim, nije stvorila samo probleme sa susjedima u regionu, već i crnogorskim nastavnicima. 

"Za tih sat-sat i po, koliko smo bili tamo, ja mogu da kažem da sam izašao sa više nedoumica nego kad sam ušao na to savjetovanje. Vjerujte da je i meni moja bilježnica, koju sam kao dobar đak ponio, ostala prazna," kaže Slobodan Savović, profesor istorije i geografije.

U Zavodu za školstvo su Televiziji Vijesti rekli da će se obuka sastojati iz tri dijela, tokom kojih će nastavnicima i učiteljima biti predstavljeni novi načini rada. 

"U prvom dijelu ćemo približiti novu filozofiju programa zasnovanu na ishodima. U drugom dijelu ćemo dati sugestije kako da planiraju godišnje planiranje, eventualno mjesečno, i neposredna priprema za čas. I u trećem dijelu će Zavod za udžbenike prezentirati koji su udžbenici predviđeni i koje je moguće koristiti za svaki predmetni program, za svaki razred," navodi Radoje Novović iz Zavoda za školstvo.

Promjena fokusa sa ciljeva na ishode središnja je ideja reforme obrazovanja, a iz Zavoda kažu da će se time akcenat staviti na učenje u školi, a ne samo kod kuće. Slobodan Savović, pak, kaže da ga ishodi podsjećaju na nekadašnje standarde znanja. 

"Imali smo te standarde na kraju planova – šta učenici treba da znaju, zašto ih jednostavni nismo vratili i preoblikovali u nove nastavne planove? Niko to praktično juče nije našim kolegama nije mogao detaljnije da objasni," kaže Savović.

Priprema nastavnika za nove planove i programe predstavljala je problem i instruktorima, jer kako Savović kaže, mnogi od njih nisu imali predstavu kako bi sve to u praksi moglo izgledati. 

"Moj utisak je da ni oni nisu imali odgovore, niti ih mogu imati, jer sumnjam da iko ima odgovore na sva ona praktična pitanja koja su kolege postavljale," dodaje on.

Savović zbog toga strahuje da će se cio proces svesti na to koliko će prosvjetni radnici biti u stanju da svojim entuzijazmom i ljubavlju prema profesiji nadomjeste sve nedostatke reforme. 

"Bojim se da ćemo doći u situaciju da ostanemo sami sa našim učenicima, i da zavisi od naše volje, snalažljivosti, negdje i znanja..." ističe Savović.

Nastava u crnogorskim školama počinje 4. septembra, nakon čega će biti jasnije kako će činjenica da su neki programi doslovno prepisani uticati na sam školski program i predavačku praksu.