U BERANSKOM UDRUŽENJU DRVOPRERAĐIVAČA NE MIRE SE SA ODLUKOM DRŽAVE

Sporna procedura oko dodjele koncesija: Prvorangirani ponuđač priložio lažnu dokumentaciju?

Dok nadležni ne utvrde da li je na tenderu bilo nedozvoljenih radnji, vlasnici pilana poručuju da neće dozvoliti eksploataciju šume
74 pregleda 0 komentar(a)
drvoprerađivači, Foto: Screenshot (YouTube)
drvoprerađivači, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.02.2019. 23:37h

U beranskom udruženju drvoprerađivača ne mire se sa odlukom države da koncesije u dijelu gazdinske jedinice Kaludarsko-dapsićke šume na granici sa Kosovom dodijeli preduzeću DOO Nikola iz Berana.

Tvrde da procedura oko dodjele koncesija nije sprovedena u skladu sa zakonom jer je prvorangirani ponuđač priložio lažnu dokumentaciju.

"To dokazujemo činjenicom da je poreska uprava izdala uvjerenje koje je 40 radnika prijavljeno kod DOO Nikola a mi tvrdimo i odgovorno znamo da tamo ne radi bez 20 radnika u drvopreradi što imamo za to i dokumentaciju", kaže Radomir Anđić iz Udruženja drvoprerađivača.

Iako su po preporuci nadležnih napravili konzorcijum sastavljen od sedam drvoprerađivačkih firmi, uposlili stotinak radnika, od obećanja Uprave za šume da će za to na tenderu dobiti koncesiju za desetak hiljada kubnih drvne mase nije bilo ništa. I pored bolje ponude na tenderu od 39 eura za svaki posječeni kubik drveta, koncesiju je dobila firma koja je ponudila deset eura nižu cijenu po kubiku čime je oštećen državni budžet,tvrde vlasnici pilana.

"Za ta odjeljenja tvrdimo da smo dali veću cijenu ,razlika je 70.000 eura samo na ta dva odjeljenja. Doznaka je urađena, mi smo konkurisali, po bodovima, po broju radnika sve smo u prednosti", dodaje Anđić.

Ipak, njihova ponuda je odbijena uz obrazloženje da količina bruto mase koja se na tom području daje pod koncesiju prevazilazi maksimalnu zapreminu sirovine po prosječno zaposlenom radniku ponuđača. U udruženju drvoprerađivača sumnjaju da ih već deceniju namjerno izostavljaju iz raspodjele sirovina zbog određenih lobija koji po pitanju državnih šuma vode glavnu riječ. Te sumnje će kako kažu predočiti državnom tužilaštvu i međunarodnim institucijama u Crnoj Gori.

"Četiri puta izlazim na koncesije ne mogu da dobijem.Ulažem velike pare u proizvodnju u ovaj posao. Stvarno ne znamo šta da radimo od koga pomoć da tražimo", kaže Nikola Čantrić iz Udruženja drvoprerađivača. 

A dok nadležni ne utvrde da li je na tenderu bilo nedozvoljenih radnji, vlasnici pilana poručuju da neće dozvoliti eksploataciju šume sa ovog područja koje je na osnovu važećih kriterijuma, kako kažu, trebalo da pripadne njima.

"Neka dolazi inspekcija i policija i tužilaštvo,neka svi oni rade svoj posao odavde neće izaći ni jedan kubik bez velikih problema", zaključuje Anđić. 

Preporučujemo za Vas