ZLOČIN BEZ KAZNE

Pravda zbog ubistva Gorana Pejovića još nije zadovoljena

Metak je bio namijenjen Budvaninu Ivanu Deliću, ali nadležni organi još nijesu utvrdili zbog čega i po čijem nalogu je trebalo da bude ubijen. Sretko Kalinić je još prije sedam godina hvatskim istražiteljima priznao da je trebalo da likvidira Delića, ali da je greškom ubio mladića koji je na sebi imao istu majicu. Kasnije je povukao svoje priznanje
1073 pregleda 7 komentar(a)
Goran Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Goran Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.08.2017. 17:49h

Pravda zbog ubistva mladog Nikšićanina Gorana Pejovića još nije zadovoljena. Ni nakon više od devet godina, podgoričko Više tužilaštvo nije napisalo optužnicu protiv člana ozloglašenog Zemunskog klana Sretka Kalinića, koji je, kako se sumnja, 11. avgusta 2008. godine, prišao Pejoviću, dok je sjedio sa društvom u bašti budvanskog lokala "Palma" a potom u njega, ispostaviće se kasnije greškom, ispalio smrtonosne hice.

A da je upravo Kalinić ubica nedužnog mladića, istražitelji su tvrdili u januaru prošle godine, kada su sazvali konferenciju za novinare da se pohvale postignutim rezultatima odnosno onim što se godinama prije toga znalo ali nije bilo dokaza.

"Više državno tužilaštvo u Podgorici donijelo je odluku o pokretanju istrage protiv okrivljenog K.S. zbog sumnje da je ispred Palme ubio oštećenog Gorana Pejovića", kazala je viša državna tužiteljka Sanja Jovićević 12. januar 2016. godine.

Godinu i po kasnije, teško da se istražitelji imaju čime pohvaliti. Možda sada i imaju čvrste dokaze ali ipak još nema optužnice protiv Kalinića.

"Obavještavam vas da u predmetu formiranom protiv S.K. zbog krivičnog djela ubistvo na štetu G.P. još uvijek nije okončana istraga", saopšteno je Televiziji Vijesti iz tužilaštva.

Iz tužilaštva nijesu odgovorili na pitanja da li je Kalinić, koji je u zatvoru u Beogradu, uopšte saslušan kao ni da li se još neko nalazi na spisku osumnjičenih odnosno da li je imao saučesnike. Ranije je saopšteno da su te osobe pod posebnom pažnjom.

"Pomagači u izvršenju ovog krivičnog djela su u posebnoj pažnji tužilaštva i ta lica će ukoliko i kada se steknu uslovi, istraga će biti proširena i na njih", kazala je Jovićević u januaru.

Da je mladić greškom ubijen dan prije svog 29. rođendana bilo je jasno odmah nakon zločina, ali na zvaničnu potvrdu javnost je čekala skoro osam godina.

"Prilikom izvršenja krivičnog djela meta je bila drugo lice koje je sjedjelo za drugim stolom a do zamjene mete je došlo usljed slične garderobe, pozicije sjedenja i konstitucije Pjeovića kao i pogrešnog navođenja od strane logistike", kazao je takođe u januaru 2016. godine Aleksandar Bošković iz Uprave policije.

Metak je bio namijenjen Budvaninu Ivanu Deliću, ali nadležni organi još nijesu utvrdili zbog čega i po čijem nalogu je trebalo da bude ubijen. Sretko Kalinić je još prije sedam godina hvatskim istražiteljima priznao da je trebalo da likvidira Delića, ali da je greškom ubio mladića koji je na sebi imao istu majicu. Kasnije je povukao svoje priznanje.

Kalinić, zvani Zvijer, je bio jedan od glavnih ubica Zemunskog klana. Učestvovao je i u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića pa trenutno služi višedecenijsku zatvorsku kaznu u Beogradu.

Preporučujemo za Vas