Ministar turizma zadovoljan kako protiče sezona

Razlog za zadovoljstvo, kako dodaje, je i što je ove godine veće interesovanje turista za sjever naše zemlje
254 pregleda 2 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Printscreen (YouTube)
Pavle Radulović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 20.08.2017. 18:06h

Najave o dobroj turističkoj sezoni izgleda su postale stvarnost. Tako makar kaže ministar turizma Pavle Radulović, koji je saopštio da je u našoj zemlji krajem juna boravilo 18 i po odsto više turista nego prošle godine. 350 hiljada ljudi izabralo je do tada Crnu Goru kao destinaciju za odmor, što Radulovića čini zadovoljnim, a posebno zbog činjenice da sezona više ne traje samo tri mjeseca.

Podaci o broju gostiju u julu se još obrađuju ali indikatori koje prate na dnevnom nivou su dobri.

"Promet na aerodromima turista je za 20 odsto veći nego prošle godine. Promet kroz tunel je veći, za otprilike isti procent, sve se vrti negdje između 15 i 20 procenata. Posjete nacionalnim parkovima, ulasci u nacionalne parkove, posjeta plazama", kazao je ministar turizma Pavle Radulović.

Najviše gostiju u našoj zemlji je iz okruženja i iz Rusije, iako je upravo za tu zemlju vladala skepsa, zbog aktuelne političke situacije i, kako kaže Radulovic, negativnih navoda prema crnogorskom turizmu.

Zbog veoma aktivne saradnje sa turoperaterima sa Zapada, ne fali ni gostiju iz Francuske, Engleske, Njemačke, Skandinavije, Zemalja Benelulksa...

"Vrlo razruđena klijentela, i to počinje da nas podsjeća na zlatne godine crnogorskog turizma. Ono što mogu sa sigurnošću da vam kažem je da je u ovom trenutku ruskih turista u Crnoj Gori najmanje 15 odsto više nego protekle godine. Ono što nas posebno raduje, jeste da je u hotelskom smještaju broj noćenja koja su ostvarili skoro četiri puta veći", rekao je Radulović.

Razlog za zadovoljstvo, kako dodaje, je i što je ove godine veće interesovanje turista za sjever naše zemlje.

"Posjeta Žabljaku ove godine je 50 odsto veća to mogu sa sigursnošću da kažem. Posjeta Biogradskoj gori je preko 50 odsto veća. Dakle počeli smo da izvlačimo turiste u špicu sezone. Uglavnom organizacijom ekskurzija, tura, a moram vam priznati i bukingom. Dakle, Žabljak je u ovom trenutku 95 odsto bukiran", rekao je Radulović.

Ministra raduje činjenica i da je SOS telefon za žalbe ovog ljeta manje zvonio. Od oko 100 poziva, pola ih se odnosilo na informacije, a polovina na žalbe. One se uglavnom tiču higijene i stare boljke crnogorskog turizma - buke.

"Svako ima pravo da uživa na način koji njemu odgovara, ali dok god ne ugrožava onoga drugoga. Tako da moramo nekako mapirati obalu i reći, e tu je buka dozvoljena, čak poželjna, a ovdje buka već nije preporučljiva ili je preporučljiva ali do nekog doba", kazao je ministar.

To, ali još neke greške koje su kaže Radulović uvidjeli, zadatak su za narednu turističku sezonu, na kojoj već sada rade. Do tada, nada se dobroj postsezoni, koja shodno najavama obećava. Ministar je naveo i da je njegov resor podržao oko 200 manifestacija, kulturnog, istorijskog i zabavnog sadrzaja.

Bonus video: