Za vožnju oko 3.720 službenih vozila građani godišnje plate 8,5 miliona eura goriva

"Prioritet bi meni danas bila vatrogasna vozila, vozila hitne pomoci, saobraćajne policije. Mislim da je za zemlju poražavajuće da očekujemo donacije za vatrogasna vozila, a da iz sopstvenih resursa kupujemo vozila koja su reprezentativna, u smislu najnovijih modela i ne znam koliko bitnih marki", rekla je Ajša Hadžibegović iz Građanske alijanse
229 pregleda 0 komentar(a)
službena vozila, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
službena vozila, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 13.08.2017. 17:47h

Od 4, 3 miliona eura, koliko će ove godine iz državne kase otići na kupovinu službenih vozila, planirano je da za te potrebe Ministarstva vanjskih polova bude potroseno 225.000 eura. Iz resora Srđana Darmanovića kažu da nova auta još nijesu kupili.

"U ovom trenutku se nijesu stvorili uslovi predviđeni planom javnih nabavki za kupovinu novih putničkih vozila za službene potrebe Ministarstva vanjskih poslova", navodi se u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova.

U Građanskoj alijansi ističu da građani ipak ne znaju kako se tačno troši njihov novac, opredijeljen za službena vozila. Konstatuju da se sada ne zna da li taj novac ide za obnavljanje voznih parkova, gdje je to zaista neophodno, ili onih koja služe za reprezentaciju naših političara.

"Prioritet bi meni danas bila vatrogasna vozila, vozila hitne pomoci, saobraćajne policije. Mislim da je za zemlju poražavajuće da očekujemo donacije za vatrogasna vozila, a da iz sopstvenih resursa kupujemo vozila koja su reprezentativna, u smislu najnovijih modela i ne znam koliko bitnih marki", rekla je Ajša Hadžibegović iz Građanske alijanse.

Ministarstvo vanjskih poslova trenutno raspolaže sa osam službenih vozila, od kojih su četiri iz donacija, a, kako navode, za njihovo održavanje izdvojiće ove godine 6.000 eura. Prema podacima MUP-a, državne institucije trenutno raspolažu sa 3.721 autobomilom, a za gorivo se godišnje izdvaja više od 8,5 miliona eura.

Hadžibegović ističe i da je veliki problem što ne postoji jedinstveni registar, kako bi se znalo koja vozila su u posjedu države, kako su raspoređena i kako se koriste.

"Uprava za imovinu je 2015. pokrenula inicijativu da se napravi popis i pokretne i nepokretne imovine i evo dvije godine kasnije, osim kupovine softvera, naše informacije govore da ništa dalje nije urađeno. Znači, u tom smislu građani su opet na gubitku, nemaju informaciju kako se raspolaže resursima koji se kupuju iz budžeta", kazala je Hadžibegović.

Iz Uprave za imovinu, iako su bili obećali, nijesu poslali odgovopre na pitanja dokle se stiglo sa sistemom koji nje pokrenut prije dvije godine, odnosno da li su i koji resori i državne institucije do sada dostavile podatke o državnoj imovini, između ostalog i o službenim vozilima.

Iz Građanske alijanse apeluju:

"Da se te informacije što prije prikupe na jednom mjestu i na način koji je jasan i koji će omogućiti uvid u stvarno potrebe i šta imamo sada od državnih resursa i pokretne i nepokretne imovine, koja je svrha tih resursa", rekla je Hadžibegović

Prema podacima MUP-a državne institucije raspolažu sa oko 3.720 automobila.

Bonus video: