SVI PODACI O PČELINJAKU NA JEDNOM MJESTU

Tehnološka pomoć za pčelare: Studenti ETF napravili "pametnu" košnicu

Djed studentkinje Elme Hot, Džafer Mušović, kaže da je zadovoljan što zahvaljujući ovom izumu ne mora često da ide u obilazak pčelinjaka
514 pregleda 3 komentar(a)
pametna košnica, pametne košnice, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
pametna košnica, pametne košnice, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 04.02.2019. 03:40h

Kako bi svom djedu pčelaru učinila dostupnim košnice koje u ljetnjem periodu drži na Žabljaku, Bjelopoljka Elma Hot poslužila se tehnologijom. Iako na tržištu već postoje vage koje sms-om šalju podatke o težini košnice, odlučila je da unaprijedi takvu ideju.

Sa kolegom studentom Alijom Dervićem napravila je "pametno" postolje za košnicu koje sa više senzora pomoću aplikacije skuplja sve potrebne podatke za pčelare koji na taj način imaju pregled dešavanja u pčelinjaku preko "pametnog" telefona.

"Košnica funkcioniše na način što pomoću senzora dobija podatke. U mikroprocesorskoj jedinici se podaci obrađuju i šalju na Cloud. Cloud možemo zamisliti kao internet i to omogućava pčelarima da konstantno vide podatke a nama da ih na bezbjedan način skupljamo i pristupamo im u svakom trenutku, downlodujemo, obrađujemo i da zahvaljujući tim podacima predvidimo rojenje, pojavu bolesti, objasnimo kada i kako se pojavljuju bolesti, predvidimo na osnovu naših podataka i podataka sa satelita o vremenskim prognozama koliko meda mogu skupiti za tu sezonu," kazala je Elma.

Kako za proizvodnju hardverskog uređaja nemaju novca, pronašli su partnera iz Austrije sa kojim su osnovali firmu u Beču. Ovim projektom, studenti Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici Elma i Alija, kako kažu, žele da naprave pametan sistem.

"Postavili smo niz hipoteza koje želimo da potvrdimo i nadamo se da ćemo neke od njih uspjeti da potvrdimo. Na primjer, za rojenje vrlo je zanimljivo da već postoje teorije u nauci da na osnovu frekvencije i amplitude zvuka pčela može da se par dana prije rojenja predvidi ili pronađe patern koji opisuje rojenje. Mi trenutno radimo na tome, razvijamo specijalan senzor za zvuk koji bi nam to omogućio," dodaje ona.

Prototip "pametne" košnice stigao je i u Bijelo Polje. Elmin djed, Džafer Mušović, kaže da je zadovoljan što zahvaljujući ovom izumu ne mora često da ide u obilazak pčelinjaka.

"Trebalo je da putujemo više nego nedjeljno na obilazak. Šalje mi izvještaj dan i noć. Temperatura, unos, kretanje, potrošnja. Sve mi dolazi na tablet. Otvorim i pokaže mi dijagram. Ono što je nama najinteresantnije je da nas obavještava o unosu i o samom dešavanju u košnici," kaže Mušović.

Prototipi "pametnih" košnica, našli su mjesto na 55 lokacija širom svijeta. Njihova proizvodnja i prodaja trebalo bi da počne već naredne godine, a kako u Evropskoj uniji, a i u Crnoj Gori postoje državne subvencije na cijene uređaja, pčelari će plaćati pola od te cijene.