Ni nakon mjesec dana nije urađena procjena štete koju su nanijeli požari

"Tokom požara koji su zahvatili poluostrvo Luštica, na teritoriji Opštine Herceg Novi izgoreli su milioni kvadrata šume i makije, od čega i jedan dio pokriven maslinama. Tačne procjene daće Komisija za procjenu štete čije formiranje je u toku"
125 pregleda 4 komentar(a)
Luštica požar, Foto: Reuters
Luštica požar, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2017. 17:51h

Direktor Uprave za šume Nusret Kalač objašnjava da se sa procjenom štete izazvane požarima koji su zahvatili južnu i centralnu regiju nije žurilo, jer šume nisu bitnije ugrožene.

"Ono što je bilo karakteristično za Tivat i Tivatsku opštinu, primorje, je nešto što je sigurno pričinjena velika šteta, ali u ekonomskim veličinama ona nije bitnije ugrozila šume i šumski fond. Sredinom sledeće sedmice ćemo znati ukupno procijenjenu štetu", kazao je Kalač.

Preliminarni podaci najugoženijih opština ipak daju drugačiju sliku. Samo na hercegnovskoj strani poluostrva Luštica, prve procjene već ukazuju na prilicnu štetu.

"Tokom požara koji su zahvatili poluostrvo Luštica, na teritoriji Opštine Herceg Novi izgoreli su milioni kvadrata šume i makije, od čega i jedan dio pokriven maslinama. Tačne procjene daće Komisija za procjenu štete čije formiranje je u toku", kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Konačna šteta još nije procijenjena ni u opštini Tivat. Kako nam je saopštio komandir Službe zaštite Zoran Barbić, to područje je ostalo bez desetina stabala maslina, borova i čempresa.

"Ukupna površina izgorenog područja je oko 300 hektara. Radi se o makiji i listopadnom drveću srednje visine do 2m. U požaru je izgorelo i nekoliko desetina zasada maslina kao i oko 50 stabala čempresa. U požaru u reonu Plavi Horizonti od 3. jula izgorela je površina od oko 50 hektara. Zasadi koji su izgoreli: makija srednje visine do 2m, borovi i čempresi oko 30 stabala, masline oko 30 stabala", kazao je Barbić.

Dvije opštine uskoro će izaći sa preciznim podacima.

Još ne znamo koliku su štetu nanijeli požari na teritoriji Podgorice, a bilo ih je preko hiljadu. U Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada nisu uradili ni preliminarnu procjenu štete. Kažu da ih taj posao čeka nakon požarne sezone.

Za razliku od Crne Gore, koja ni nakon mjesec nije uradila procjene, Vlada susjedne Hrvatske je samo nekoliko dana nakon velikih požara koji su zahvatili Split i okolinu, imala preliminarnu procjenu štete koja iznosi skoro šest miliona eura.

Opština Split je nakon samo nedjelju dana, iznijela prve procjene, prema kojima šteta iznosi oko 30 miliona eura.

Bonus video: