Neki poslovi ne smiju da trpe: Kako je biti pekar, novinar, čistač na +40

Na plus 40 nije lako ni novinarima, snimateljima i fotoreporterima, od kojih posao često zahtjeva da provode sate na suncu i vrućini
60 pregleda 5 komentar(a)
čistač, Foto: Screenshot (YouTube)
čistač, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.08.2017. 17:37h

Spas od vrućine najlakše je naći na moru, planini ili pod klimom. Neki poslovi, ipak, ne smiju da trpe zbog vrućine. Tako zaposleni u pekarama peku hljeb, svakog dana, bez obzira na vremenske uslove, što znači da najveći dio dana provedu pored peći, u kojima je tepmeratura najčešće preko dvjesta stepeni.

"Pored peći provedemo oko sedam, osam sati dnevno. Navikle smo se, radimo godinama u pekari. Vruće jeste, ali imamo klime, pa je podnošljivo", kaže Verica Krstonijević, radnica u pekari.

Dok zbog vrućine često biramo da ne izlazimo iz kuće, Verica u šali kaže da joj poslije sedam sati provedenih pored peći, izlazak napolje padne kao osvježenje.

Vremena da se žale na vrelinu nemaju ni radnici Gradske čistoće. Da bi podgoričke ulice bile čiste, Bajram Gaši i njegove kolege ljeti posao počinju rano ujutru, a jedina olakšavajuća okolnost je što kući odlaze sat ranije.

"Otkad su počele ove vrućine, radimo od šest do jedan. Na otvorenom radimo zbog ove vrućine od šest sati do 10, poslije 10 se sklanjamo po hladovini. Česme su nam svugdje priuštene u centar, tako da svugdje, na svakih dvesta metara imamo česmu, tako da se umijemo, pijemo vode, tu se snalazimo za tu tečnost i hladovinu", kaže Gaši.

Na plus 40 nije lako ni novinarima, snimateljima i fotoreporterima, od kojih posao često zahtjeva da provode sate na suncu i vrućini.

Novinarka Nataša Vukajlović ipak kaže da je u pitanju cijena rada u službi javnosti.

"Ukoliko tema zahtjeva da budete malo duže na suncu, prosto morate obaviti neke pripreme prije toga. Ponijeti dovoljne količine vode, obući se adekvatno za vremenske uslove. Uslovi jesu otežavajući, to je činjenica, ali smatram da je suština ovog posla i jeste zapravo prikazati ljudima kako je građanima, živjeti, fukncionisati a i radi na ovakvim temperaturama", navodi Vukajlović.

Na vrućine se žale gotovo svi, no oni kojima je možda najteže, izgleda da su najtiši.

"Može se izdržat', može...", dodaje Gaši.

"Teže jeste, ali ne bih mijenjala. Naviknem se", kaže radnica u pekari.

"Kada čovjek bira ovaj poziv, onda treba da bude spreman na rad u težim okolnostima, ovo su jedne od njih", smatra Vukajlović.

Bonus video: