Nadležni planiraju da unaprijede kvalitet vozačkih ispita: Naročito upitan kvalitet testova

Praktična obuka je odnedavno nešto kontrolisanija i stroža, ali i tu ima prostora za napredovanje
364 pregleda 7 komentar(a)
vozački, testovi, Foto: Screenshot (YouTube)
vozački, testovi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.08.2017. 17:51h

Za prvih sedam mjeseci ove godine, prema zvanicnim podacima, na crnogorskim putevima dogodilo se 2.485 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 38 osoba. Nadležni, kao jednu od mjera za poboljšanje bezbjednosti u drumskom saobraćaju, najavljuju unaprjeđenje kvaliteta vozačkih ispita. Da u toj oblasti ima dosta posla, priznaje struka, pred kojom je odnedavno novi pravilnik koji se najviše tiče praktičnog dijela.

"Imamo na kraju zapisnik koji se donosi prvi put poslije trideset godina, koji ocjenjuje svaku radnju posebno, tako da članu komisije preostaje jedino da ispunjava pravilno zapisnik i posmatra kandidata. Prije je bilo da član komisije po nekom opštem zaključku donosi odluku da li će kandidat položiti ispit ili ne", kaže za TV Vijesti Slobo Tadić iz auto-škole.

Tadić koji je član radne grupe za izradu novog nacrta kaže da se hitno mora raditi na pooštravanju testova, koji su azbuka za svakog vozača. Instruktor vožnje u drugoj auto- školi skreće pažnju da se u susjednoj Srbiji kandidati prije sjedanja za volan sreću sa 4 000 testnih pitanja, dok je kod nas taj put mnogo kraći.

"Neveliki fond pitanja, koja nažalost mogu da se nauče napamet, što uslovljava da kvalitet obuke i vozača ne bude dobar", smatra instruktor vožnje Miroslav Stanišić.

"Ovo je dostupno svakome i zamislite i prije nego je bilo školama dostupno, bilo je dostupno fotokopirnicama, pa su kandidati išli tamo, prelista ih na brzinu i ide na ispit", dodaje Tadić.

Broj pitanja će se popeti na 1.000, a jedna od opcija je da se kandidatu postavljaju računarski- sistemom slučajnog izbora.

Iz NVO Alfa Centar koja se bavi pitanjem bezbjednosti u saobraćaju nedavno su ukazali i da dio o prvoj pomoci postoji samo pro forme. Stanišić savjetuje da se sa definicija kako zbrinuti povrijeđenog pređe na pokazne vježbe.

"U zemljama regiona polaznici obuke posjećuju čak i Kliničke centre. Tako da je od njih i sama obuka dugotrajnija, nekih šest do osam mjeseci", dodaje Stanišić.

A to što u Crnoj Gori postoji 70 auto-škola, a za sve ne važe ista pravila - takođe je oblast koju treba urediti.

"Vozači pri izboru auto-škola odlučuju samo na osnovu cijene, dok zanemaruju sve ostale parametre", dodaje Nada Radović iz NVO Alfa Centra.

Bonus video: