MANS: Kako to da država koja živi od turizma nije u stanju da izdrži dva mjeseca ljetnje sezone?

"Sva ta upozorenja koja stižu iz monopolskih energetskih kompanija su prilično apsurdna, kada se zna da su energetske kompanije te koje godišnje uzimaju na desetine miliona eura od nas potrošača, da bi upravo ulagale u energetsku mrežu i da obezbjede zadovoljavajući kvalitet sanbdijevanja strujom", kazala je Ines Mrdović iz MANS-a
9 komentar(a)
cges_1, Foto: S.PRELEVIĆ
cges_1, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 05.08.2017. 17:38h

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić sazvala je danas koordinacioni sastanak sa predstavnicima elektro-energetskih subjekata u Crnoj Gori – Elektroprivrede, CGES-a i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, kako bi dobila informacije o trenutnom stanju elektro-energetskog sistema na primorju.

“Predstavnici energetskih subjekata iznijeli su uvjeravanja da u ovom trenutku nema problema u snabdijevanju strujom na primorju i da se redovno servisiraju sve potrebe potrošača koje su, zbog rekordne turističke sezone, značajno povećane”, navodi se u saopštenju.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema, danas dodatno pojašnjavaju zašto su juče ipak izašli sa apelom da se struja štedi.

"To opterećenje pogotovo je intenzivno u toku dana negdje oko 14-15 sati i osobito oko 20-21 sat uveče, faktički dalekovodi dosežu skoro svoje krajnje granice, odnosno termičke granice svoje preopterećenosti. Dakle, sistem radi normalno, ali smatrali smo da nije loše da se građanstvo upozna sa aktuelnom situacijom", kazao je Branko Stojković iz CGES-a.

Profesor na ETF-u i predsjednik Crnogorskog komiteta Međunarodnog savjeta za velike električne mreže, Milutin Ostojić,saglasan je da postojeća mreža jedva izdržava.

"Energije ima, ali nema mogućnosti da se prenese. Nije usaglašen plan razvoja i gradnje u primorju, sa elektroenergetskom infrastrukturom koja je trenutno na raspolaganju", kazao je Ostojić.

U MANS-u pitaju kako to da država koja je turizam proglasila za stratesku granu razvoja nije u stanju da izdrži dva mjeseca ljetnje sezone.

"Sva ta upozorenja koja stižu iz monopolskih energetskih kompanija su prilično apsurdna, kada se zna da su energetske kompanije te koje godišnje uzimaju na desetine miliona eura od nas potrošača, da bi upravo ulagale u energetsku mrežu i da obezbjede zadovoljavajući kvalitet sanbdijevanja strujom", kazala je Ines Mrdović iz MANS-a.

U saopštenju Ministarstva ekonomije, pored ostalog se navodi da se ulaganja u elektro-energetski sistem realizuju u kontinuitetu i da su prije početka turističke sezone, svjesni mogućeg povećane potrošnje, uložena značajna sredstva u poboljšanje elektro-energetske mreže na primorju.Tako je nedavno u Kotoru završena izgradnja trafostanice, kao i rekonstrukcija dalekovoda Tivat-Budva,vrijednosti oko 5 miliona eura dok je na nivou distributivne mreže u Ulcinju investirano dva miliona eura.

U NVO sektoru ipak smatraju da to nije dovolojno

"EPCG I CGES, na kraju prošle godine imale su 260 miliona eura čistih para, koje drže u privatnim bankama, pa gospodo izvolite, povucite dio tog novca iz banaka, investirajte u energetsku mrežu, pa ona neće biti zastarjela", kazala je Mrdović.

Iz CGES-a obacavaju da će gradnjom velike trafo stanice u Lastvi Grbaljskog, ovo biti posljednje ljeto sa ovakvim problemima, bez obzira na broj turista i ekstremne temperature.

"Tu prije svega mislim na izgradnju nove trafostanice 400 kilovolti u Lastvi Grbaljskoj, koja se radi ne samo zbog povezivanje interkonekcije preko podmorskog kabla sa Italijom, već i zbog trajnog rješavanja snabdijevanja crnogorskog primorja električnom energijom", kazao je Stojković.

Gradnja te trafostanice trebalo bi da bude okončana do kraja godine, a koštaće skoro 30 miliona eura. Uključujući dalekovode do Čeva i Pljevalja, cifra ide do 100 miliona eura.

A građani u ovom trenutku nemaju puno razumijevanja za apel da se struja stedi, jer i sami o tome vode računa.

Izvjesno je da će ljeta biti sve toplija, a turista vjerujemo jos više.

A dok ulažemo u elektro mrežu, možda je vrijeme da ozbiljno počnemo da razmišljamo i o alternativnim izvorima energije.

Bonus video: