MORT: Porto Skadar Lake će se graditi

Porto Skadar Lake, čiji projekat uključuje izgradnju hotela sa pet zvjezdica i 600 smještajnih jedinica, luksuzne vile, Spa centar, marinu sa 30 vezišta i heliodrom, vrijedan je namjanje 75 miliona eura. Kraj prve faze radova bio je predviđen za 2018. godinu
435 pregleda 12 komentar(a)
Porto Skadar Lejk, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Porto Skadar Lejk, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.08.2017. 18:54h

Porto Skadar Lake će se ipak graditi, makar što se tiče države – to je Televiziji Vijesti zvanično potvrđeno i iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz tog ministarstva dodaju da na lokaciji Mihailovići neće biti brisanja projekta, ali da zbog njegove neusklađenosti sa okruženjem, jeste predloženo smanjenje prostornih kapaciteta.

"Napominjemo da navodi koji se tiču brisanja ili zadržavanja konkretnih parcela iz DSL Mihailovići nisu tačni, budući da Prostorni plan posebne namjene, kao planski dokument strateškog karaktera, nije te detaljnosti da bi se bavio nivoom urbanističkih parcela", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Prije par dan NVO Green Home izašla je sa podatkom, da su dobili inofrmaciju da je projekat Porto Skadar Lake izbrisan iz Prostornog plana Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Očigledno da to nije slučaj. Ipak, u ovoj nevladinoj organizaciji ne odustaju od tvrdnje da ovaj projekat ne treba realizovati.

"Mi znamo koji su argumenti sa naše strane, da ovaj projekat ne treba da bude realizovan. Svakako za ovo mora da bude uspostavljen jedan transparentan proces, i da se otvori prostor za argumentovani dijalog", kazala je direktorica NVO Green Home Nataša Kovačević.

Menadžer Porto Skadar Lake, Ivan Zindović, danas nije bio dostupan za komentar. Ipak, i on je ranije kazao da informacije o brisanju projekta nisu tačne, te da su radovi na toj lokaciji već u toku. To je, po mišljenju Kovačević, nedopustivo kršenje dosadašnje prakse.

"Za prostorni plan NP Durmitor, za prostorni plan NP Prokletije 2013. godine, uvijek se izdavala, uz odluku o pristupanju izradi prostornog plana, i zabrana dalje gradnje, uz postojanje mogućnosti da se rade eventualne rekonstrukcije. Ukoliko se ispostavi da je tu sve u redu, ne vidimo pa čak i ako se privremeno obustavi gradnja, a u skladu sa zakonom, da se gradnja i nastavi posle ovoga", navela je Kovačević.

Ona podsjeća da je za septembar planirano zasjedanje Bernskog sekretarijata i Savjeta Evrope povodom žalbe koja je predata zbog projekta Porto Skadar Lake. Naime, nacionalni park Skadarsko jezero dio je EMERALD mreže, odnosno evropske mreže za zaštitu biljnog i životinjskog svijeta, a nadležno ministarstvo, po riječima Kovačević, nije predalo odgovarajuću dokumentaciju povodom projekta Porto skadar, zbog čega su i najviše evropske institucije izrazile zabrinutost.

"Ne smijemo zaboraviti da je čak i u rezoluciji Evropskog parlamenta, na nacionalni izvještaj Crne Gore, posebno izražena zabrinutost u jednom dijelu kada je riječ o projektu Porto Skadar, odnosno o Skadarskom jezeru kao cjelini. Iz tog razloga mi dugujemo relevantan, valjan i kvalitetan odgovor, a posebno u svijetlu procesa pristupanja EU", kazala je Kovačević.

Porto Skadar Lake, čiji projekat uključuje izgradnju hotela sa pet zvjezdica i 600 smještajnih jedinica, luksuzne vile, Spa centar, marinu sa 30 vezišta i heliodrom, vrijedan je namjanje 75 miliona eura. Kraj prve faze radova bio je predviđen za 2018. godinu.

Bonus video: