Pripremite se za naredna tri dana - biće posebno topla

Meteorolog Dušan Pavićević kaže da je ovaj topli tropski talas već žešći i duži od prethodnih, te da prijeti da obori rekord
200 pregleda 19 komentar(a)
Podgorica vrućina, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Podgorica vrućina, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 03.08.2017. 18:06h

Visoke temperature koje su ovih dana zabilježene u Podgorici samo su početak, jer tropski talas koji je u ponedjeljak stigao u Crnu Goru još uvijek nije na vrhuncu. Crveni meteo alarm od juče je na snazi u cijeloj zemlji, a meteorolozi kažu da će naredna tri dana biti posebno topla. Svi oni koji priželjkuju osvježenje, moraće da se strpe do četvrtka.

Meteorolog Dušan Pavićević kaže da je ovaj topli tropski talas već žešći i duži od prethodnih, te da prijeti da obori rekord.

"One su veoma visoke već evo četiri, pet dana, nastaviće se visoke pa još i više. Ponekad se zapitamo ima li kud više, evo vidjećemo da može i više. Ovih dana je bilo 40 i 41, narednih dana 42, pa možda i do 43 stepena celzijusove skale", kazao je Pavićević.

On, međutim, upozorava da treba vjerovati isključivo saopštenjima Hidrometeorološkog zavoda, a ne fotografijama i snimcima s interneta.

"Radi se o tome da se nije mjerila temperatura vazduha. Znači, i ovdje na ovom asfaltu je vjerovatno i viša temperatura, ali to više nije temperatura vazduha nego temperatura zagrijanog tijela, bilo kola, bilo zgrade, bilo asfalta... Ti takvi snimci i prilozi su obična besmislica, srećom su građani trezveniji i razložniji nego novine koje plasiraju takve info".

Dok vrućine ne prođu, ipak, treba poslušati savjete ljekara.

"Ono što je važno jeste izbjegavanje boravka na otvorenom na tom najtoplijem dijelu dana. Sad je malo ta granica pomjerena, više nije 11 sati, sad se savjetuje od 10 do 17. Naravno, izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti u tom dijelu dana, što više tečnosti, ne samo kad ste žedni, nego da pored sebe imate vodu, najbolje je", rekla je Žanka Anđelić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Podgorica.

U podgoričkoj Hitnoj pomoći su u protekla 24 sata obavili 250 pregleda i imali 80 intervencija na terenu, što nije neuobičajeno za ovaj period.

I ne zaboravite osnovne savjete - temperature u zatvorenom ne bi trebalo da budu niže od 25 stepeni, a ako idete na plažu, sa sobom nosite šešire, naočare za sunce, i kreme sa visokim stepenom zaštite.

Bonus video: