Marković: Koja je svrha festivala ako se na njemu ne takmiče domaći filmovi

Reditelj filma "Slučajevi pravde" smatra da je skandalozno što po mišljenju žirija nijedan od crnogorskih filmova nije zaslužio mjesto u takmičarskoj selekciji
236 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Marković, Zonjo, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Zoran Marković, Zonjo, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 02.08.2017. 17:46h

Na 31. Filmskom festivalu u Herceg Novom, koji je otvoren u utorak, i traje do 7. avgusta, publika će, između ostalih, moći da pogleda crnogorske filmove “Iskra” Gojka Berkuljana, “Biser Bojane” Milana Karadžića, “Iglu ispod praga” Ivana Marinovića i “Slučajeve pravde” Zorana Markovića Zonja.

Međutim, jedan od reditelja, Zoran Marković, smatra da je skandalozno što po mišljenju žirija nijedan od njih nije zaslužio mjesto u takmičarskoj selekciji.

"Mi smo jako zapravo nezadovoljni tretmanom našeg filma na hercegnovskom festivalu, jer selektor Ivan Marinović je napravio selekciju ove godine malo čudnu, blago rečeno, jer nije uvrstio nijedan crnogorski film u takmičarsku selekciju," kazao je Marković.

Predsjednik žirija i makedonski reditelj Milčo Mančevski istakao je kako se umjetnost ne stvara zbog nagrada, ali kako su one važne za promociju i uspjeh filma.

"Umjetnost se ne radi za medalje, niti za prva mjesta, druga mjesta, itd. Ali opet, s druge strane, kad je u pitanju neautorski film i kad je u pitanju neholivudski film, festivali i priznanje pomognu promociju filma kod publike," kazao je Mančevski.

Otuda se Marković s pravom pita po kojem je kriterijumu vršena selekcija na hercegnovskom festivalu, kao i da li taj festival bez domaćih filmova u takmičarskom dijelu uopšte ispunjava svoju funkciju.

"Mislim da je HN fest između ostalog i postoji da bi promovisao crnogorske filmove, između ostalog, mi kad potpisujemo ugovor o sufinansiranju sa ministarstvom kulture, jedna od stavki je obavezno učestvovanje na HN festivalu," dodaje Marković.

Drugog dana festivala, u 21 sat na Kanli kuli biće održana premijera crnogorskog filma „Iskra“ Gojka Berkuljana. U 22:30, takođe na Kanli kuli, biće prikazan film „Afterparti“ Luke Bursaća. Biser Bojane publika će moći da pogleda sjutra u 21 sat, a Slučajeve pravde u subotu u isto vrijeme. "Igla ispod praga" naći će se na repertoaru u nedjelju u 21.

Bonus video: