DOGAĐAJ OD IZVANREDNOG POLITIČKOG ZNAČAJA

Trenutak Pensove posjete: CG članica NATO, odnosi SAD i Rusije nikad gori

Pens je objasnio da je turneja tokom koje će obići Estoniju, Gruziju i Crnu Goru podrška američkim saveznicima u NATO
59 pregleda 19 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Reuters
Majk Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2017. 17:22h

Sjutrašnji dolazak u Crnu Goru, američkog potpredsjednika, Majka Pensa, iz vlade i u medijima najavljen je kao događaj od izvanrednog političkog značaja.

Najviši američki zvaničnik koji će posjetiti Crnu Goru, u više od stotinu godina od kada su dvije države uspostavile diplomatske odnose, dolazi inače u trenutku kada je Crna Gora postala dio NATO, ali i nikad gorih odnosa sa Rusijom tokom posljednjih nekoliko decenija.

Pens je objasnio da je turneja tokom koje će obići Estoniju, Gruziju i Crnu Goru podrška američkim saveznicima u NATO.

Njegov dolazak u vladajućem DPS tumače kao znak snažnijeg američkog prisustva na Zapadnom Balkanu. Bitno drugačiji je opozicioni doživljaj ove posjete.

Četvorodnevna turneja po Evropi, američkog potpredsjednika, Majka Pensa, tokom koje će obici Estoniju , Gruziju i Crnu Goru podrška je američkim saveznicima i NATO, objasnio je Pens danas u Talinu.

"Moja poruka je veoma jasna. Iako je naša parola "Amerika prije svega", to nikako ne znači da zagovaramo izolaciju Amerike. Naši savezinici u Istočnoj Evropi treba da znaju da SAD stoji iza njih. Posvećeni smo NATO i zajedničkoj odbrambenoj politici", kazao je Pens.

Američki potpredsjednik sjutra stiže u Crnu Goru, a u srijedu će učestvovati na sastanku lidera država članica Američko-jadranske povelje u Podgorici, čiji će domaćin biti premijer Crne Gore Duško Marković.

O značaju Pensove posjete, različito razmišljaju predstavnici vlasti i opozicije. U DPS vjeruju da je to znak podrške, ali opomene drugima.

"To je poruka i onima koj i danas pokušavaju da destabilizuju Zapadni Balkan da će SAD biti još snažnije angažovane u ovom dijelu Evrope. Posjeta potpredsjednika Pensa najbolje demantuje one koji su predviđali kako će administracija u Vašingtonu biti fleksibilna u odnosu na pokušaj da se ugrozi strateško opredjeljenje Crne Gore, ali i evroatlanska perspektiva Zapadnog Balkana", istakao je Andrija Nikolić, poslanik DPS.

U DF smatraju da nova američka administracija neće dati značajan doprinos u stabilizaciji situacije u regionu. Zato, kako kažu ništa spektakulrno ne očekuju ni od Pensove posjete.

"Imali smo početna snažna očekivanja da će nova administracija Trampa stabilizovati odnose sa Rusijom, jer od stabilizacije tih odnosa sa Rusijom značajno zavisi i odnosi u Crnoj Gori, Srbiji, u regionu. Na žalost to se nije desilo, imate i esekalaciju nekih sukoba, pogoršanja odnosa. Najvažnije stvari će se dešavati iza scene da li će i sa kim sresti u establišmentu aktuelnog režima gospodin Pens od toga će možda i zavisti neka politička dešavanja nakon toga", kazao je Nebojša Medojević, poslanik DF.

Iako sjutrašnju posjetu donekle komentraišu u šaljivom tonu , u Građanskom pokretu URA ipak očekuju konkretne poruke američkog potpredsjednika.

"Ja očekujem da će potporedsjednik Pens biti nježniji prema Markoviću, nego što je bio Tramp, a potom očekujem da ce prenijeti jasnu poruku SAD da se u Crnoj Gori sprovedu reforme i da Crna Gora za razliku od dosadašnje prakse organizovano krene u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. U suštini mi očekujemo da Pens sada već novoj članici NATO poruči očekivanja SAD da se stepeni demokratije moraju podići", rekao je Miloš Konatar iz GP URA.

Mediji su ranije već najavili da će boravak drugog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država pratiti i visoke mjere bezbjednosti. Amerikanci su već bili na podgoričkom aerodromu gdje je planirano da sleti avion boing 757, u kojem će biti i potpredsjednik SAD i njegova delegacija.

Iz Uprave policije je saopšteno Televiziji Vijesti je da je prilikom zvanične posjete potpredsjednika SAD-a, sjutra i preksjutra planirana i kratka obustava saobraćaja u poslijepodnevnim satima, na trasi od Aerodroma Golubovci do Hotela Hilton.