Brojke rastu, evidencije nema: CG jedina u regionu koja nema registar nestalih

Privatni detektiv Vladimir Pavićević kaže da su najčešći razlozi za odlazak od kuće ekonomski problemi, loše psihičko stanje pojedinca, ali i opasne pojave poput trgovine ljudima...
58 pregleda 0 komentar(a)
nestali, ljudi, Foto: Screenshot (YouTube)
nestali, ljudi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.07.2017. 17:10h

Samo u posljednjih dvadesetak dana, policiji je prijavljen nestanak dvije osobe. Traga se za Dejanom Bundalom iz Šavnika, koji je nestao 10. jula uveče i Jovom Ćetkovićem iz Budve, kog budvanska policija traži od 15. jula. Od početka godine, policiji je prijavljeno između 50 i 70 nestanaka, navodi privatni detektiv Vladimir Pavićević.

"S tim što to nisu lica koja su nestala i još uvijek se traže, to su lica koja su evidentirana da su se udaljila, odnosno prijavljen je bio nestanak. Taj nestanak je riješen na način što to lice se pronađe, može biti ishod i sa smrtnim posledicama, uglavnom evidencija da je to lice identifikovano, pronađeno ili vraćeno kući", navodi Pavićević.

Iako brojke rastu, Crna Gora i dalje ne vodi evidenciju o nestalima, pa tako jedini u regionu nemamo nacionalni registar nestalih osoba.

"Očekujem da u hitnom nekom periodu u budućnosti taj problem se riješi na način što će se zaista uredno voditi evidencija o nestalim licima. + Zato što je tendencija danas u društvu, odnosno akcenat izuzetno dat na trgovinu bijelim robljem, protivpravnog lišenja slobode, trgovina organima", kaže Pavićević.

Razlozi zbog kojih se pojedincima gubi svaki trag su brojni. Pavićević kaže da je često u pitanju socio-ekonomski, ali i psihološki momenat, kao i pojave poput trgovine bijelim robljem. Posebno skloni bjekstvu su, kaže, maloljetnici.

"Društvo mora da se pozabavi veoma složenim stvarima, a to je taj socio-ekonomski karakter, gdje u većini slučajeva maloljetnička populacija se udaljava od kuće. U većini slučajeva policija identifikuje njihov nestanak, proneđe ih i vrati kući."

Iako zakon predviđa da se nestanak prijavi nakon 48 sati, Pavićević savjetuje da porodica ne čeka, već da slučaj odmah prijavi policiji, ali I da potragu ne preduzima samoinicijativno.

"Ako se porodica usmjeri i samoorganizuje da sprovodi potregu, dođu prijatelji, građani i krenu u pretragu terena, na taj način se uništavaju oni osnovni tragovi, koji bi možda bili vrlo bitni i relevantni za sam tok istrage", kaže Pavićević.

Među nestalima koji do danas nisu pronađeni je profesorica danilovgradske osnovne škole, koja je nestala 2010. godine, a misteriozan je i nestanak starice iz Sutomora, koja je posljednji put, prije nekoliko godina, viđena na 200 metara od kuće, nakon čega joj se gubi svaki trag.

Bonus video: