Provizije "jedu" penzije: Vojislavu uzimaju i do 15 eura

"To je za mene krađa. Dok mi ne dokažu suprotno. Volio bih da znam đe su te pare i da mi piše na listi da je provizija toliko i toliko", kaže Vulanović
133 pregleda 6 komentar(a)
Vojislav Vulanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Vojislav Vulanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.07.2017. 17:19h

Nikšićanin Vojislav Vulanović koji je penziju zaradio u Njemačkoj, požalio se našoj televiziji da mu Atlas banka bez objašnjenja, uz redovnu proviziju od tri eura, svakog mjeseca dodatno umanjuje penziju za različit iznos koji se kreće i do 15 eura. Kaže da su mu iz centrale banke u Njemačkoj kazali da mu uplaćuju fiksni iznos, dok iz podgoričke filijale objašnjenje nije mogao dobiti.

"Penziju crnogorsku primam normalno, po rješenju, a njemačku ne primam- sem što banka odbije proviziju, ja za drugo ne znam ko mi, đe i zašto odbija. Od 3 do 11 eura, bar u ovo poslednje pola godine", kaže Vulanović.

Vojislav penziju prima već 11 godina, ali račune nije kontrolisao sve do marta prošle godine kada je, tvrdi, dobio 15 eura manje.

Prelistavajući listinge za prošlu godinu, zaključuje da nije malo oštećen, a na licu mjesta je primijetio da i drugi penzioneri negoduju.

"Imam poznanike na drugim bankama kojima se isto ovoliko skida, a i čuo sam i na ovoj kad podižem pare da se ljudi bune- zašto manje 15-20... ona žena na šalteru kaže toliko vam je uplaćeno, ja drugo ne znam."

U potrazi za odgovorom, stupio je u kontakt sa njemačkom centralom bankom iz koje mu je rečeno da mu se tamo uplaćuje fiksni iznos, ali objašnjenje u podgoričkoj filijali, kako kaže, nije dobio. Na naše insistiranje da se razjasni zbog čega se iznos Vojislavove penzije razlikuje od mjeseca do mjeseca i da li je zaista oštećen, iz Atlas banke navode da je Njemački penzioni fond prije skoro četiri godine umjesto dotadašnje prakse da jednim plaćanjem prenese ukupan iznos penzija za sve penzionere, a da onda domaće banke po dostavljenim spiskovima dalje rasporedjuju iznose izmedju sebe i penzionera koji imaju račune kod njih, uveo prenos prvo na svoju - Bundesbanku, koja zatim novac prenosi na korespondentske banke crnogorskih banaka, uglavnom iz Njmečke, na kraju se novac transferise na račune penzionera. To je, objašnjavaju, automatski dovelo do naplate provizija od korespondentske banke po svakom pojedinacnom transferu.

Vulanović međutim tvrdi da to na listinzima nigdje ne piše i da ga kada izlazi iz banke prati isti osjećaj.

"Pokraden, to je za mene krađa. Dok mi ne dokažu suprotno. Volio bih da znam đe su te pare i da mi piše na listi da je provizija toliko i toliko", kaže Vulanović.

U Atlas banci su TV Vijesti objasnili da su crnogorske banke zajednicki vise puta intervenisale kod njemackog penzionog fonda, pokusavajuci da isposluju vracanje na raniji nacin uplate, ali dai pored svih pokusaja, do toga nije doslo. Navode i da su svoje klijente o izmjenama obavještavali usmeno, kada bi se neko od njih zainteresovao.

Bonus video: