NEKIMA SU BILI BLOKIRANI RAČUNI

Pogledajte koliko crnogorski advokati duguju za porez: Najviše za doprinose

Pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, iz Poreske uprave Televiziji Vijesti nijesu mogli saopštiti koji advokati najviše duguju
142 pregleda 4 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Poreska uprava, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 30.07.2017. 19:21h

Crnogorski advokati dužni su za porez skoro sedam miliona eura, saopšteno je Televiziji Vijesti iz Poreske uprave.

Najviše novca duguju za doprinose i to više od tri miliona.

Poreznici su u posljednjih godinu i po, od advokata naplatili preko 10 miliona eura i to dobar dio blokadom njihovih žiro računa.

Porez po raznim osnovama, kako je saopšteno iz Poreske uprave, duguje skoro 720 advokata, od čega preko 200 po više od 10 hiljada eura.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, iz Poreske uprave Televiziji Vijesti nijesu mogli saopštiti koji advokati najviše duguju, ali zato jesu da se najveći dug odnosi na doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Slijedi dug za zdravstveno osiguranje dok je znatno manji onaj koji se odnosi na osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

Dugovi advokata:

PIO – 3.180.569,21 eura.

Zdravstveno osiguranje – 1.484.070,28 eura.

Osiguranje u slučaju nezaposlenosti – 116.673,98 eura.

Od januara prošle godine, od advokata je naplaćeno nešto više od deset miliona eura. Neki advokati su platili sami državi ono što su dugovali, dok je dobar dio novca morao biti naplaćen prinudnim putem, blokadom žiro računa.

"U 252 slučaja, nakon čega je naplaćeno 663.910, eura poreskih potraživanja, i u 98 slučajeva, nakon čega je naplaćeno 741.051 euro poreskih potraživanja", navodi se u odgovoru Poreske uprave.

Nije država samo na ove načine uzimala od advokata ono što su joj dužni.

"Treba imati u vidu da Poreska uprava pored navedenih primjenjuje i mjeru obezbjeđenja poreskog potraživanja uspostavljanjem hipoteke nad imovinom, što je učinjeno i kod određenog broja poreskih dužnika advokata. Takođe, jedan dio poreskih dužnika advokata prijavio se na Javni poziv Ministarstva finansija za izmirenje poreskog duga kroz reprogram", kazali su iz Poreske uprave.

Ipak značajan dio duga još treba naplatiti. Poreski dug godinama je veliki problem, niko mu ne zna tačan iznos, ali se zna da se radi o stotinama miliona eura.