Hrvatska ministarka: Novac iz EU fondova smo ulagali u bolnice i domove zdravlja, EK preferira i željeznicu

Na zemlji članici je da ispregovara sa komisijom o tome koje prioritete će u određenom programskom razdoblju precrtati na neki način u svoj operativni program
150 pregleda 0 komentar(a)
Gabrijela Žalac, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Gabrijela Žalac, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 30.07.2017. 18:42h

Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije, Crna Gora će postati korisnica novca iz novih evropskih fondova.

Dio tog novca već uveliko koristi susjedna Hrvatska. Hrvatska ministarka za regionalni razvoj i evropske fondove Gabrijela Žalac kazala je Televiziji Vijesti da je Hrvatska do sada iskoristila 23 odsto dostupnog novca, da to nije značajan rezultat ali da vlada premijera Andreja Plenkovića sve radi kako bi podigla stepen iskorištenosti EU fondova.

Žalac je rekla i šta je Hrvatska uradila do sada na smanjenju regionalnih razlika, te šta može uraditi Crna Gora.

"Mi smo za proteklih osam mjeseci podigli sa devet na 23 odsto iskorišćenost fondova. Imamo značajni kapacitet i u ljudima, i u institucijama , koje ćemo dodatno jačati ove godine. Moram priznati da su neke stvari tri godine kasnile po pitanju jačanja adminstrativnih kapaciteta i svega onog što nam EK nalaže. Mi na tome sada intezivno radimo, i ja duboku vjerujem da ćemo do godine već podignuti tu ljestvicu sigurno na 50 posto", istakla je Žalac.

Koliko je Hrvtaska do sada dobila iz strukturnih fonodova, i na šta ste konkretno trošili novac?

"Iz Evropskih fondova za regionalni razvoj mi imamo strukturu koja je 10,7 milijarid kuna (više od milijardu i četristo miliona eura - prim. Vijesti online) nam je na raspolaganju u finansijskoj perspektivi", kazala je Žalac.

Novac iz EU fondova se prevashodno koristi da bi se pravzišle te neke regionalne razlike. Misli se na razlike koje postoje u EU, ali i u samoj Hrvatskoj. Kolike su one bile velike i koliko ste uspjeli da ih prevaziđete koršćenjem tog novca?

"Mislim da baš ti Fondovi EU trebaju odgovoriti na te izazove jer sigurno da neki djelovi i Hrvatske i Crne Gore nijesu razvijeni, kao što je npr glavni grad Zgareb, odnosno Pogdorica, i sigurno da drugim djelovima treba dati na neki način priliku da kroz ove fondove se izgrade", rekla je Žalac.

Da li imate neki savjet za crnogorske kolege, na koji način da koirste taj novac, u šta da ga ulažu, i da li se taj novac može koristiti za putnu infrastrukturu?

"Dakako da mogu. Na zemlji članici je da ispregovara sa komisijom o tome koje prioritete će u određenom programskom razdoblju precrtati na neki način u svoj operativni program. Mi smo recimo što se tiče bolnica jako puno sredstava, preko miljardu i 250 miliona kuna (oko 33 miliona i 731 hiljadu eura - prim. Vijesti online) uložili iz EU fondova u bolnica i domova zdravlja. Jako puno ovisi o zemlji članici, o tome što je njen prioritet. A na neki način ono što EK preferira to je željeznička infrastruktrura", poručila je Žalac.

Bonus video: