NVO Zero Waste Montenegro pokrenula petiiciju za zabranu plastičnih kesa

Da trgovci, koji su ujedno i proizvođači plastičnih kesa, mogu usporavaju prijeko potrebnu promjenu, smatraju i u Centru za zaštitu potrošača
66 pregleda 1 komentar(a)
plastične kese, Foto: Shutterstock
plastične kese, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2017. 17:14h

Cegeri i platnene torbice, koje smo nekada nosili u trgovinu, otišli su u prošlost, a prednost su dobile plastične kese, koje nakon jedne upotrebe uglavnom više i ne koristimo.

Prosječan građanin, godišnje baci preko šest stotina plastičnih kesa, koje završe na deponijama ili u najgorem i najčešćem slučaju u prirodi. Zato je nevladina organizacija Zero Waste Montenegro, pokrenula onlajn peticiju za zabranu plastičnih kesa u Crnoj Gori. Za dvadesetak dana je sakupljeno skoro dvije hiljade potpisa, a od Vlade će tražiti da zabrani distribuciju i upotrebu plastičnih kesa. U resornom ministarstvu, pozdravljaju predlog.

"Podržavamo sve ono što znači smanjenje upotrebe materijala, u ovom slučaju upotrebe plastike, jer znamo da sve to dodatno degradira prirodne resurse, životnu sredinu i u principu takva vrsta inicijative nailazi na opštu i načelnu saglasnost nas kao resornog ministarstva", kazala je Ivana Vojonović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Vojinović ipak ističe da je buđenje svijesti o štetnosti plastičnih prizovoda u Evropi nailazilo na prepreke u vidu lobija trgovačkih lanaca. Potpuno ukidanje, tvrdi, teško je izvodljivo, pa će akcenat biti na smanjenju upotrebe.

Da trgovci, koji su ujedno i proizvođači plastičnih kesa, mogu usporavaju prijeko potrebnu promjenu, smatraju i u Centru za zaštitu potrošača.

"To je u interesu prije svega ogromnog broja trgovaca i proizvođača kesa i tako dalje, ali je jedino moguće nekim uredbama, kojima se mora zabraniti i proizvodnja i upotreba tih kesa. I vratiti se na neka normalna ponašanja, koja smo ranije imali", kazala je Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača.

Da bi peticija stigla do resornog ministarstva, potrebno je još četiri hiljade potpisa. Nama ostaje da, pri sljedećoj posjeti supermarketu razmislimo da li je došlo vrijeme da plastične kese i cegeri zemjene mjesta.

Bonus video: