Nastavak borbe: URA najavljuje mjesni referendum o soliteru u Bloku 5

U grupi arhitekata KANA zabrinuti su što gradsku upravu, kako kažu,ne zanima šta građani žele, iako su njihove ankete pokazale da su protiv izgradnje "Milenijuma"
4 komentar(a)
Blok 5, Foto: Privatna arhiva
Blok 5, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.07.2017. 17:27h

Gradnja solitera u Bloku pet ostaje zakonita i moguća. Članovi Odbora za planiranje i uređenje prostora, predložili su Skupštini Glavnog grada da odbije predlog URE za stavljanje van snage izmjena i dopuna DUP-a Blok 5 i brisanje solitera “Milenijum” iz planske dokumentacije.

"Na žalost, očekivano, iz prostog razloga što je ovo već treća u nizu od inicijativa koja je dolazila od strane druge skupštinske polovine koju čine opozicioni odbornici, da se raspravlja o određenim temama, a koje gradonačelnik Stijepović, jednostavno dizanjem ruku svojih odbornika uklanja sa dnevnog reda, ne dozvoljavajući da se o njima uopšte diskutuje", kazao je Luka Rakčević iz URA.

U Glavnom gradu pravdaju se time da je izrada izmjena i dopuna planskog dokumenta za taj prostor već počela. S druge strane, iz grupe arhitekata KANA poručuju da su građani već rekli svoje, u anketi koju je popunilo 700 ljudi.

"Preko 90 odsto ljudi je da tu ustvari bude zelena uređena površina, da ne bude apsolutno nikakav objekat, a pogotovo ne objekat spratnosti 25 spratova", kazala je Ružica Draganić iz NVO Kana.

Kada je struka digla glas protiv gradnje solitera kod hotela “Podgorica”, mnogi su rekli da je kasno. Za ovaj soliter nije kasno. Ili ipak jeste.

"Čak i ako se reaguje na vrijeme, da to ništa ne znači, da grad ne zanima šta građani žele, šta žele građani Bloka 5, koliko će to da utiče na njihov kvalitet života u ovom naselju, tako da nam to pokazuje da i kada smo na vrijeme, da to ne znači ništa", dodaje Draganić.

Iz URE poručuju da ne odustaju od borbe.

"Nakon sjednice Skupštine Glavnog grada koja je zakazana za petak, razmotrićemo sve mogućnosti organizovanja potencijalnog mjesnog referenduma, kako bi građani Bloka 5 jednostavno pokazali Glavnom gradu i svima ostalima svoje mišljenje povodom izgradnje tog solitera", navodi Rakčević.

Blok 5 je primjer planiranja prostora gdje se vodilo računa o svemu i nije se udovoljavalo interesu krupnog kapitala. Zato je važno da znamo da u centru planiranja mora biti građanin, a ne interes investitora.

"Podgorica ima svoju širinu, treba da se razvija na neki dobar način", kaže Draganić.

"Hoćemo da imamo grad u kojem se ne stanuje, već zaista živi", dodaje Rakčević.

O ovim pitanjima svi građani Glavnog grada moraju dobro da razmisle. Ne zbog njih samih, već zbog toga što će ovdje živjeti njihova djeca i unuci.

Bonus video: