Matematički biser iz PG školovanje nastavlja na prestižnom koledžu u SAD

Nikola je završio je Gimnaziju, ali ne u Podgorici, nego matematičku u Beogradu. Upisao je jer mu rodni grad nije pružao mogućnost da dalje razvija svoje potencijale
745 pregleda 8 komentar(a)
Nikola Raičević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Nikola Raičević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 25.07.2017. 17:15h

Matematički biser iz Podgorice, Nikola Raičević, osvajač je bronzane medalje za Crnu Goru na nedavno završenoj svjetskoj srednjoškolskoj Olimpijadi u Brazilu.

Ipak, Nikola je znanje sticao van Crne Gore, u prestižnoj matematičkoj Gimnaziji u Beogradu. Uspio je da se upiše i na prestižni "Massachusetts Institute of Technology" (MIT) u Bostonu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Raičević se vratio iz Brazila sa bronzanom medaljom za Crnu Goru sa svjetske Matematičke Olimpijade za srednjoskolce.

Matematičku Gimnaziju u Beogradu je upisao jer mu rodni grad nije pružao mogućnost da dalje razvija svoje potencijale.

"Tada nije postojalo to matematičko odjeljenje koje je otvoreno prije godinu ili dvije u našoj Gimnaziji, već samo opšti smjer, ja sam još tada znao da hoću da se posvetim matematici i da se bavim time i kako mi je to bilo jasno mislim da je logičan korak za mene bio da uzmem nešto što je najposvećenije matematici, a to je bila upravo matematička Gimnazija", istakao je Raičević

Da li si zadovoljan školom koju si završio?

"Jesam, vrlo sam zadovoljan, profesori su bili sjajni, odnos sa učenicima je drugačiji, jer je mala škola, jer tu ima prijemni ispit, primaju se samo najbolji", kazao je Raičević.

Sa 14 godina nije bilo lako otići od kuće. Bio je u domu za učenike.

"Uslovi su bili malo teži nego kod kuće naravno, kod kuće je uvijek ljepše, opet zarad tog nekog ličnog napredovanja treba se žrtvovati. Mislim da je glavni problem u tome što mladi ne misle o svojoj budućnosti, kada god pomisle na svoju budućnost, oni su u fazonu, biće OK, proći ću ja dobro, a ne znaju da u pravom svijetu nije baš tako.", rekao je Raičević.

Nikola misli i da se oko matematike stvara nepotrebna fama.

"Djeca još kada su mala čuju da je matematika bauk i onda ona sama čim dođu do matematike onda pristupe kao da je bauk i u njihovim očima zauvijek ostane bauk, a mislim da je upravo suprotno, da u matematici ima dosta ljepote i da bi svi mogli, neki više neki manje, da je vide kad bi se potrudili", kazao je Nikola.

Osvajač bronze na matematičkoj Olimpijadi na Tajlandu 2015, zatim godinu kasnije srebra u Hong Kongu i ove bronze iz Rio de Žaneira, dobio je stipendiju kakvu je želio. Ide preko okeana, na koledž koji godišnje košta oko 70 hiljada dolara.

"Upisao sam "MIT" u Bostonu, to je jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu i sam taj proces prijavljivanja traje dugo. Radio sam testove iz matematike i fizike i test engleskog jezika, nadao sam se da ću upasti, ali sam bio dosta skeptičan, jer primaju samo tri odsto ljudi koji nisu iz Amerike, na kraju se sve završilo dobro i radujem se polasku na fakultet", kazao je Nikola.

I možda se jednog dana ovaj talentovani Podgoričanin vrati u svoju Crnu Goru. Ako bude uslova....

Bonus video: