Godišnje zarade između 12 i 17 hiljada eura, ali dobijaju stanove po povlašćenim uslovima

Iz SDP-a poručuju da je ovo još jedna u nizu štetnih odluka DPS-a koje dolaze u trenutku kada se očekuje povećanje PDV-a, akciza
131 pregleda 20 komentar(a)
Boris Mugoša, Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boris Mugoša, Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.07.2017. 17:54h

Mogućnost da zamjenici Slavoljuba Stijepovića Časlav Vešović iz DPS-a i Boris Mugoša iz SD-a i još šest funkcionera Glavnog grada stanove kupe po povoljnim uslovima iz Stijepovićevog kabineta obrazlažu Odlukom o rješavanju stambenih potreba lica koja biraju ili imenuju lokalni parlament i Gradonačelnik i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa.

Iz Glavnog grada tvrde da ovi funkcioneri u svom vlasništvu nemaju stambeni prostor, ali TV Vijesti nije dobila precizan odgovor na pitanje zbog čega je Komisija baš njima omogućila povoljnije uslove za kupovinu stanova od po 70 kvadrata.

"Šta je opredijelilo Komisiju za rješavanje stambenih potreba lica koja bira i imenuje Skupština Glavnog grada, Gradonačelnik i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Glavni grad, a odnosi se na zamjenike gradonačelnika, takođe je precizno definisano Odlukom."

Prema ovoj Odluci povoljniji uslovi podrazumijevaju kupovinu stana sa rokom otplate do 15 godina i kamatom od tri odsto ili ako se plaća kešom cijena stana se umanjuje 30 odsto. Ukoliko su zakupili stan ,po ovom propisu mogu ga otkupiti i do 80 posto nižoj cijeni od tržišne.

Zamjenici gradonačelnika Vešović i Mugoša godišnje u prosjeku, samo po osnovu ove funkcije, zarade po 17 hiljada eura. Preko hiljadu eura mjesečno zarađuju i ostali lokalni funkcioneri među kojima je i sekretarka Sekretarija za kulturu i sport Nela Savković Vukčevič kojoj je Komisija dodijelila 50 hiljada eura za poboljšanje uslova stanovanja.

Iz SDP-a poručuju da je ovo još jedna u nizu štetnih odluka DPS-a koje dolaze u trenutku kada se očekuje povećanje PDV-a, akciza, ukidanje socijalnih naknada.

“Apsolutno je nedopustivo, neprimjereno i neodgovorno da u uslovima ovako teške i duboke ekonomske krize kada imamo svakodnevne namete i udar na standard građana posezati za jednom ovakvom odlukom dodjeljivanja stanova u vrijednosti od preko 100 hiljada eura gradskim funkcionerima. Smatramo da gradski funkcioneri čija se zarada mjeri u iznosu od više hiljada eura imaju mogućnosti da na drugi način riješe stambeno pitanje, da ne mora država da im poklanja“, smatra Ivan Vujović iz SDP-a.

Komentar na odluku Komisije o dodjeli stanova danas nije bilo moguće dobiti od poslanika DPS-a koji su nas upućivali jedni na druge očigledno ne želeći da pričaju o tome.

“Nemojte mene, molim Vas, neki drugi odbori se bave time. Ja sad imam sjednicu Odbora za bezbjednost. Što me snimate sad, nije kulturno prije svega“, kazao je Obrad Stanišić iz DPS-a.

“Evo evo izlaze neki drugi“, odgovorio je Željko Aprcović (DPS).

U žurbi je bio i SD-ov Vujica Lazović.

“Moram na sjednicu Odbora.“

Iz Glavnog grada je TV Vijesti saopšteno i da je u mandatu Slavoljuba Stijepovića obezbijeđeno 30 stanova za lica u stanju socijalne potrebe, od kojih je već 15 podijeljeno. 24 stana dobiće službenici i namještenici od čega četiri vatrogasci.

Za 14 godina koliko je Miomir Mugoša proveo na čelu Glavnog grada podijelio je 524 stana, što je objavljeno tek prošle godine. Osim zapsolenima u gradskoj administraciji Mugoša je stanove dijelio ljudima iz svijeta sporta i kulture.

Bonus video: