Građani plaćaju greške tužilaca i sudija: Mersudinu 32.500, a Amini Kalić 14.000 eura

"Ne mogu da preciziram koliko će tužbe iznositi, ostalo je da se nakon što vještaci – stručnjaci pregladaju i daju mišljenje o svemu tome odredi i preciziraju tužbeni zahtjevi ali po nekim našim proračunima to će biti šteta koja će prelaziti i koja će biti u milionima eura", istakao je Dragoljub Đukanović, punomoćnik porodice Kalić
224 pregleda 0 komentar(a)
Amina Kalić, Mersudin Kalić, Foto: Jadranka Ćetković
Amina Kalić, Mersudin Kalić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 24.07.2017. 17:47h

Brat Rožajca Safeta Kalića Mersudin dobio je odštetu od 32 i po hiljade a Safetova supruga Amina od 14 hiljada eura, zbog neosnovanog hapšenja u slučaju u kom su oslobođeni optužbi za pranje novca, saznaje Televizija "Vijesti".

Tako su građani i formalno počeli da plaćaju greške tužilaca i sudija u ovom slučaju.

Ipak, ovdje nije kraj. Kalići tuže državu i zbog navodnog oštećenja njihove 28 miliona eura vrijedne imovine koja im je bila oduzeta.

Kako saznaje Televizija "Vijesti", tužbeni zahtjevi ovdje će se mjeriti milionima eura.

Mjeseci odmiču, a tužbe porodice Rožajca Safeta Kalića pljušte na razne državne adrese.

Sabira se koliko bi novca moglo biti isplaćeno iz džepova građana zbog grešaka tužilaca i sudija.

Kalićeva supruga Amina i njen djever Mersudin imaju osnova da tuže državu kako zbog neosnovanog hapšenja tako i za štetu koju im je država nanijela nakon što im je privremeno oduzela imovinu vrijednu 28 miliona eura kojom je potom, kako tvrde, nestručno upravljala.

Konačna cifra koju bi građani mogli platiti porodici Kalić još nije poznata jer vještaci i dalje utvrđuju iznos štete. Advokat Kalića ne skriva očekivanja da će ukupan iznos tužbi dostizati i do nekoliko miliona eura.

"Ne mogu da preciziram koliko će tužbe iznositi, ostalo je da se nakon što vještaci – stručnjaci pregladaju i daju mišljenje o svemu tome odredi i preciziraju tužbeni zahtjevi ali po nekim našim proračunima to će biti šteta koja će prelaziti i koja će biti u milionima eura", istakao je Dragoljub Đukanović, punomoćnik porodice Kalić.

Cifra koja je do sada bila nepoznata i koju po prvi put sada objavljuje Televizija "Vijesti" jeste da su zbog neosnovanog hapšenja Amina i Mersudin tražili ukupno 95 hiljada eura. Toliko im ipak nije dosuđeno već 46 i po hiljada.

"U pravnoj stvari tužilje A.K. protiv tužene Države Crne Gore, povodom čega je ovaj sud donio presudu da tužilji na ime naknade nematerijalne štete zbog neosnovanog lišenja slobode isplati iznos od 14.000,00 eura, dok je preostali dio tužbenog zahtjeva, u iznosu od još 16.000,00 eura, odbijen kao neosnovan. U pravnoj stvari tužioca M.K. protiv tužene Države Crne Gore, povodom čega je ovaj sud donio presudu da tužiocu zbog neosnovanog lišenja slobode u isplati iznos od 32.500,00€, dok je preostali dio tužbenog zahtjeva, u iznosu od još 32.500,00€, odbijen kao neosnovan", navodi se u odgovoru Osnovnog suda u Bijelom Polju.

Zbog dosuđenih iznosa njihovi punomoćnici su uložili žalbe. A dok Kalići čekaju svoje milione javnost se pita još koliko loših optuženja treba da bude isplaćeno iz džepova građana a da za to niko od tužilaca ne odgovara.

"Prosto je nedopustivo da tužioci u ovom predmetu ne snose nikakavu odgovornost. U prethodnim godinama imali smo čitav niz slučajeva i predmeta u kojima smo zbog propusta u radu tužilaca građani su bili ti koji su plaćali iz budžeta te propuste. Tome mora da se stane", kazao je Zoran Vujičić iz NVO Građanska alijansa

Da se tome stane na put obećavao je po imenovanju i Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković no na kraju niko od tužilaca nije razriješen niti je odgovarao zbog lošeg optuženja.

"Tako da nažalost moramo da se složimo sa činjenicom da tužioci su i dalje nedodirljivi i da prosto u narednom periodu će tužioci odnosno gospodin Ivica stanković će morati mnogo jače i mnogo žešće da radi i da zaista mnogi propusti u radu budu sankcionisani", rekao je Vujičić.

Safet, Mersudin i Amina Kalić teretili su se da prali novac stečen navodnom prodajom droge ali ih je u julu prošle godine, nakon petogodišnjeg postupka, Apelacioni sud oslobodio svih optužbi.

Bonus video: