Nuhodžić indirektno priznao da je bilo propusta u borbi protiv požara

Država se spremala za požarnu sezonu, kaže ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, a među aktivnostima izdvaja održavanje sastanaka sa komandirima Službi zaštite i spašavanja, analizu kapaciteta i dijeljenje flajera u sklopu kampanje "Mjesec zaštite od požara"
129 pregleda 2 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 24.07.2017. 18:04h

U narednom periodu biće napravljena detaljna analiza požara koji su zadesili Crnu Goru tokom ovog mjeseca i ona će pokazati kako da se manjkavosti i propusti koji su se dešavali više ne dešavaju, najavio je danas u Skupštini ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Država se spremala za požarnu sezonu, kaže ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, a među aktivnostima izdvaja održavanje sastanaka sa komandirima Službi zaštite i spašavanja, analizu kapaciteta i dijeljenje flajera u sklopu kampanje "Mjesec zaštite od požara".

Iako je prije samo nekoliko dana Vlada ocijenila da su svi nadležni subjekti uspješno odgovorili na seriju požara, ministar Nuhodžić danas u Skupštini indirektno priznaje da je bilo propusta. Ipak lopticu odgovornosti prebacuje u dvorište opštinskih službi, koje su, kako je rekao, bile upozorene da ažuriraju planove i formiraju lokalne timove za borbu protiv požara.

"U narednom periodu izvršiće se detaljna analiza reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja koji su učestvovali u gašenju požara i iz te analize izvući će se zaključci kako da se manjkavosti i propusti koji su se dešavali se više ne dešavaju", istakao je Nuhodžić.

On najavljuje i novi centralizovani koncept sistema zaštite.

"To podrazumijeva i sagledavanje opštinskih službi zaštite i spašavanja i stvranje uslova za stvaranje Fonda za hitno reagovanje koji bi obezbjeđivao dodatnu opremu i sredstva za pumpe, crijeva, ishranu, smještaj, gorivo toko hitnih intervencija", rekao je Nuhodžić.

Loša oprema, niske i neredovne zarade te nedovoljan broj zaposlenih u pojedinim službama, glavni su problemi sa kojima se danas suočavaju vatrogasci u Crnoj Gori a o čemu su nedavno i sami progovorili.

"Imamo vatrogasaca kojima plata kasni po nekoliko mjeseci. Država mora naći način da se taj problem riješi", rekao je Andrija Popović, poslanik Liberalne partije.

Crna Gora ima oko 600 vatrogasaca koji mjesečno u prosjeku primaju oko 400 eura. Vlada će vatrogasce koji su učestvovali u gašenju požara nagraditi sa 400, dok će one koji su imali povećani obim posla a nijesu učestvovali u gašenju požara častiti sa po 200 eura.

Bonus video: