OGROMNI PRIRODNI RESURSI VELIKE PLAŽE

Nadležni ne prepoznaju potencijal kajtsurfinga: Sport koji vraća elitni turizam

"Kajtsurfing postaje veoma ozbiljan sport i ozbiljni turisti dolaze, visoke platežne moći. Čitav grad ima dobiti počevši od restorana do hotela. Infrastruktura I cijela ova priča nije adekvatno riješenai nismo mi kao kajt destinacija pozicionirani na mapi svijet
96 pregleda 4 komentar(a)
kajtsurfing, Foto: Printscreen
kajtsurfing, Foto: Printscreen
Ažurirano: 04.02.2019. 10:42h

Kajtsurfing je sport koji u Ulcinj vraća elitni turizam i inostrane goste.

Država jeste prepoznala značaj razvoja ovog vida turizma, ali ne i u dovoljnoj mjeri.

"Mi se trudimo, imali smo sa NTO i turističkom organizacijom jedan sastanak prije sezone. Svi oni žele da pomognu, a ništa konkretno nijesu uradili", kazao je Arjan Hadžibrahimi iz Dolcinium kajt surfa.

Infrastruktura se mora unaprijediti, poručuju sa prve ulcinjske kajt plaže, dok je za promociju neophodna reklama u svjetskim medijima.

"Kajtsurfing postaje veoma ozbiljan sport i ozbiljni turisti dolaze, visoke platežne moći. Čitav grad ima dobiti počevši od restorana do hotela. Infrastruktura I cijela ova priča nije adekvatno riješenai nismo mi  kao kajt destinacija pozicionirani na mapi svijet", kazao je Hadžibrahimi.

Iako Ulcinjske Velike plaže nema na svjetskoj mapi kajt destinacija, stranci dolaze.

"Kod nas u našem klubu su vodeći Norvežani, ima i Francuza, Rusa , Poljaka, ima baš sa svih strana", kazao je  Nemanja Škobić, instruktor Dolcinium kajtsurf kluba

Ulcinjani smatraju i da su prirodni resursi Velike plaže ogromni, da bi tek tako propustili šansu koju drugi sa manjim potencijalima znaju da iskoriste.

"Ne mogu da kažem da je top jedan, ali tvrdim da je u top tri za najbezbjedniji sport na svijetu. Nemamo korala, nemamo dalekovoda, imamo širinu i dužinu plaže, sitnoću pijeska, imamo taj dugačak plićak", kazao je Škobić.

Pretpostavlja se da ulcinjski vjetar osjeti oko 30 hiljada kajtera, ali precizni podaci ne postoje. I dok je stranaca iz godinu u godinu sve više, Crnogorci baš i nijesu zainteresovani za ovaj sport, ali posjećuju kajt plaže, koje se razlikuju od svih ostalih na primorju- one su bez natrpanih ležaljki, gužve i buke