Arheološko nalazište Duklja uskoro će dobiti stazu za šetnju, klupe, česmu i info table

Oko 30 hiljada eura, kako najavljuju iz Glavnog grada, biće utrošeno za dodatne sadržaje na Duklji
134 pregleda 2 komentar(a)
Duklja, Foto: Printscreen (YouTube)
Duklja, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 20.07.2017. 18:13h

Na Duklji će biti postavljena staza za šetnju, kao i klupe, česma i info table, najavljeno je nakon posjete delegacije Glavnog grada tom arheološkom nalazištu kod Podgorice. Tamo je trenutno grupa studenata arheologije, zahvaljujući Fondaciji “Balkan Heritage”, sa kojom Glavni grad ima potpisan Memorandum o saradnji na pet godina.

"Radimo na ovom sloju, koji je jako bogat arheološkim materijalom, imamo jako puno lijepih keramičkih predmeta, odnosno zdjela iz kojih su oni jeli i pili, takođe lijepog stakla. Imali smo lijepe nalaze poput kockica za igranje, koje jako liče današnjim kockicama za poker", rekao je arheolog Miloš Živanović.

Svima je jasno da je ovo posebno mjesto potrebno iskoristiti.

"Vidimo veliki potencijal Podgorice i Duklje kao budućeg centra za edukaciju i kao turističke destinacije", kazao je osnivač Fondacije Balkans Heritage Ivan Vasiljev.

Iz Glavnog grada kažu da Duklji posvećuju sve više pažnje.

"Na ulazu je stavljena nova tabla, nova ograda, pokošen je veći dio lokaliteta. U Objektu gdje je obezbjeđenje i gdje su smješteni arheolozi, čitava ekipa, opremili smo sa klimama, krevetima", kazao je Sead Đokaj iz JU Muzeji i galerije.

"Osim što je ovo jedno bogatstvo kulturno-istorijsko, mi želimo da ovo postane jedan turistički sadržaj", kazao je gradončelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Oko 30 hiljada eura, kako najavljuju iz Glavnog grada, biće utrošeno za dodatne sadržaje na Duklji

"Tako da će organizovane grupe turista, školska populacija i svi oni koji dođu da vide ovo bogatstvo, moći da odmore na klupama koje će biti postavljene, pa hodnoj stazi koja će biti u dužini od 1200 metara, biće izgrađena jedna česma, biće info table...", kazala je Tatjana Popović-Dmitrović iz TO Podgorica.

Biće zadovoljni jednog dana i turisti. A već jesu arheolozi.

"Jako smo zadovoljni što imamo priliku da radimo na ovom mjestu i što imamo priliku da istražujemo tako jedan lijep period koji je inače malo istražen uopšte u svijetu", rekao je Živanović.

Bonus video: