Lekler: Istorija je pokazala da nisu svi programi ekonomskog državljanstva uspješni

Radulović dodaje da je interes vlade da svojim građanima pokaže da im nije namjera da se crnogorski pasoš zloupotrijebi
0 komentar(a)
pasoš, Crna Gora, Foto: Shutterstock
pasoš, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2017. 17:57h

Predstavnici renomiranih svjetskih komapanija, koji se već godinama uspješno bave takozvanim globalnim državljanstvom, okupili su se u Podgorici, gdje su poručili da je biznis koji traži državljanstvo putem investicija - dobra stvar, ako se primjenjuje na pravi način. Razumiju namjeru Vlade da uvede ekonomsko državljanstvo, prije svega što je Crna Gora atraktivna za investicije, ali upozoravaju i na rizike i opasnosti.

„Istorija je jasno pokazala, da nisu svi programi ekonomskog državljanstva koji se nude, uspješni iIi da Vlade moraju biti spsobne da indentifikuju prave partnere za saradnju kada uvode takve programe. Zato morate biti vrlo oprezni“, kazao je direktor Savjeta za migracije i ulaganja u Ženevi Bruno Lekler.

Podsjećanja radi, Evropska komisija je u više navarata kritikovala namjeru Crne Gore da uvede ekonomsko državljanstvo, jer su u Briselu zainteresovani da vide da je svako ko je stekao državljanstvo po ovom osnovu zapravo ostvario autentičnu sponu za zemljom. Drugim riječima, da fizički provodi vrijeme u Crnoj Gori i daje kontinuiran doprinos njenom ekonomskom razvoju. Vlada tvrdi da neće ići preko riječi Evropske komisije.

„Pitanje koje se često čuje u javnosti, a to je da li ćemo mi nakon svih upozorenja EK da se ne upuštamo u takve stvari ipak, na silu sprovesti ovakav program – odgovor je ne. Niko u CG nema namjeru da svoj evropski put ugrozi bilo kojim potezom“, kazao je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović.

Radulović dodaje da je interes vlade da svojim građanima pokaže da im nije namjera da se crnogorski pasoš zloupotrijebi.

„Da se ne kriju bilo kakve političke igre, pokušaji da se napravi savehouse za ljude koji bježe od bog zna čega, čuli smo razne varijacije na tu temu. Potpuno javno da iskažem šta je cilj ovog programa, i koji su benefiti Crne Gore iz svega ovoga- nova radna mjesta na prvom mjestu“, rekao je Radulović.

Ministar je kazao da je vlada raspisala međunarodni konkurs, koji je istekao početkom mjeseca i na koji se prijavilo šest renimoranih međunarodnih kompanija, koje su dostavile svoje programe. Vladina komsija će napraviti izbor, a onda konsultovati međunarodne adrese, prije svega Evropsku komisiju prilikom izbora kompanije, koja će napraviti program dodjele ekonomskog državljnastva .

Bonus video: