Podjele u vrtiću “Đina Vrbica”: Optužbe i na račun Mijović

Dan nakon što je Milena Mijović iznijela niz optužbi na račun Ministarstva prosvjete u vezi sa izborom novog direktora vrtića, Vuka Stanišića, oglasili su se i iz suprotnog tabora
442 pregleda 2 komentar(a)
Slavka Bošković, Foto: Screenshot (YouTube)
Slavka Bošković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.07.2017. 17:51h

Slavka Bošković radi kao vaspitačica u vrtiću “Đina Vrbica” više od 30 godina. Kaže da su kola krenula nizbrdo i da je kolektiv podijeljen.

"Stvorili su se klanovi, nema više one harmonije, timskog rada, što smo imali prije toga. Da li vjerujete da će novi direktor to uspjeti da riješi? Svakako."

Upravo se spore oko izbora novog direktora Vuka Stanišića. Doskorašnja pomoćnica direktorke, Milena Mijović tvrdi da je oštećena, da ima bolje reference od Stanišića i da je većinski podržavaju roditelji i zaposleni. S druge strane, Boškovićka, kaže da zaposleni nisu stali iza Mijovićke.

"Ja sam bila povrijeđena, sinoć me stotinu mojih koleginica zvalo, prosto tražilo od mene ovu reakciju. Hoćete da kažete da Milena Mijović ne uživa podršku zaposlenih? Vjerujte da ne."

Na zahtjev Upravnog odbora vrtića da preispitaju Odluku o izboru direktora, iz Ministarstva prosvjete su odgovorili su da je Odluka konačna. Boškovićka, koja je godinama predsjednica Sindikata vrtića, sada ukazuje da su se prethodnih godina pare prekomjerno trošile.

"Nepravilnosti su itekako velike, nekako olako su se odnosili prema sredstvima javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”, lako donosili odluke za davanja", smatra Bošković.

Navodi primjer da je za iznajmljivanje prostora za vrtić kod Krivog mosta, za pet godina izdvojeno čak više od 300 hiljada eura.

"Trenutno imamo ponude vrlo kvalitetnih prostora, na mnogo primjerenijem mjestu za djecu, za duplo manju rentu."

Iz nevladnog sektora kažu da je situacija problematična iz više uglova.

"Javnost treba da sazna šta se desilo, treba da se ispita do kraja, da li je došlo do nekog vida povlašćenog zapošljavanja, partijskog zapošljavanja ili zaista taj drugi kandidat ima bolje stručne reference, iskustvo iza sebe REZ Smatramo da u predškolskom sistemu trebaju roditelji biti uključeni u izbor direktora. Zaista nije važno ko je sio u tu stolicu, važna su naša djeca", smatra Tijana Žegura iz NVO Juventus.

"Moram priznati da kao roditelji možemo biti zabrinuti. Želim poslati poruku institucijama sistema da uzmu stvar u svoj ruke, da se ova problematika riješi, jer jako brzo ide septembar", navodi Lepa Žunjić iz Udruženja Roditelji.

Vrtić “Đina Vrbica”, sa četiri hiljade i četiri stotine mališana i skoro pet stotina zaposlenih u 14 objekata najveća je obrazovna ustanova u državi. Prethodne godine dobili su nagradu “Oktoih”.

Bonus video: