Tajani: EU otvorena za zemlje koje se mijenjaju nabolje

Iz Delegacije EU napominju da je Crna Gora, sa otvorenih 28 od 35 pregovaračkih poglavlja i tri privremeno zatvorena, u ovom trenutku zemlja koja se smatra najviše odmaklom u procesu proširenja
1 komentar(a)
Antonio Tajani, Foto: Reuters
Antonio Tajani, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2017. 12:00h

Zapadni Balkan pripada Evropi, a vrata Evropske unije (EU) ostaju otvorena za sve koji mijenjaju svoje zemlje nabolje, ne samo u interesu članstva, već i građana, poručio je predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani.

Tajani će tokom naredna dva dana boraviti u posjeti Crnoj Gori, a kako je rekao, dolaskom u Crnu Goru, prvu zemlju koju posjećuje u svom mandatu, a koja nije EU članica, želi da pošalje snažnu poruku cijelom regionu.

On je, uoči posjete, ocijenio da Zapadni Balkan pripada Evropi, što je određeno snažnim istorijskim, kulturnim i ekonomskim vezama.

„Vrata članstva u EU ostaju otvorena za sve one koji mijenjaju svoje zemlje nabolje, ne samo u interesu članstva već i u interesu građana. Stabilnost u regionu znači stabilnost u cijeloj Evropi. Radujem se susretu sa građanima Crne Gore“, poručio je Tajani, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

Tajani će učestvovati na konferenciji koju organizuje Privredna komora Crne Gore, na temu prilika za investicije u sektoru infrastrukture, na kojoj će učestvovati brojni predstavnici crnogorskih institucija, Evropske investicione banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

„Politički i ekonomski razvoj su od suštinske važnosti za stabilnost ne samo u Crnoj Gori već i u cijelom regionu. Paralelno sa pregovorima o pristupanju, moramo jačati ekonomsku diplomatiju, posebno za mala i srednja preduzeća, preduzetništvo i turizam“, naveo je Tajani.

Tajani će tokom dvodnevne posjete razgovarati sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, Ivanom Brajovićem, crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Planirana je i posjeta projektu povezivanja ‒ Trans-balkanski elektroenergetski koridor I: sekcija Crna Gora, a posjeta će biti zaključena u Perastu događajem posvećenim kulturi i turizmu, na kom će sa studentima turizma biti razgovarano o značaju ovog sektora u Crnoj Gori.

Iz Delegacije EU napominju da je Crna Gora, sa otvorenih 28 od 35 pregovaračkih poglavlja i tri privremeno zatvorena, u ovom trenutku zemlja koja se smatra najviše odmaklom u procesu proširenja.

„Crna Gora uspješno učestvuje u brojnim inicijativama EU, kao što su Erasmus+, COSME, Horizont 2020, Kreativna Evropa i drugim, i predvodi kao najveći primalac po glavi stanovnika investicionih grantova Evropske unije u okviru agende povezivanja“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje Crna Gora je u junu pristupila NATO-u, „što je jak dokaz da zemlja usvaja zajedničke vrijednosti EU i usklađuje se sa ciljevima vanjske i bezbjednosne politike EU“.

Bonus video: