Nikšić: Hoće li video nadzor spriječiti vandalizam?

Devastacija društvene imovine i prirode dosadila je Nikšićanima, koji ugradnju video nadzora vide kao pomak
507 pregleda 1 komentar(a)
kamera, Foto: Screenshot (YouTube)
kamera, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.07.2017. 17:57h

Kamere koje čuvaju pojedine objekte u Nikšiću, trebalo bi da dobiju društvo jer je grad pod Trebjesom jedna od šest opština u kojoj će se prema planu Ministarstva unutrašnjih poslova raditi na postavljanju video nadzora. U opštini kažu da je prvi korak usaglašavanje lokacija s policijom.

"Sve ono što su interesi policije i lokalne uprave, da sagledamo i pokrijemo video nadzorom, uz prethodno dobijanje saglasnosti od nadležnih državnih organa gdje je sve moguće vršiti nadzor", kazao je Živko Kecojević, menadžer Opštine Nikšić.

Interes policije je smanjenje broja krivičnih djela i prekršaja, dok u opštini tipuju da će im kamere pomoći da suzbiju vandalizam, čiji su primjeri na nikšićkim ulicama brojni. Lokacije koje su najčešće mete destrukcije biće prioritet.

"Glavni gradski trg i ostali manji trgovi, gradski park, ključne saobraćajnice, javne ustanove, javni objekti državni i opštinski", dodaje Kecojević.

Kecojević kaže da popravke rasvjete, klupa, fontana, i ostalog mobilijara odnose značajna sredstava iz budžeta, a plaćaju ih građani Nikšića. Nadziranje stanovništva na javnim površinama, psihološkinja Ranka Božović primila je kao tužnu vijest.

"Zar ovaj park nije dio mene i ja dio njega, ja i svi građani? Od čega štitimo- štitimo od primitivizma, od intelektualne, privatne i društvene zaostalosti i onda se samo pitam koji smo mi to svijet i narod, ali to je očigledno naša realnost", kazala je psihološkinja Ranka Božović.

Božović kaže da je kazna djelotvorno vaspitno sredstvo i očekuje da će dati rezultate. Smatra da građanima privikavanje na kamere neće biti problem.

"Nastavljaju normalno da se ponašaju, kao što se ponašaju u banci i samoposluzi, gdje zaboravljaju da postoji video nadzor. Osim potencijalni počinioci."

Devastacija društvene imovine i prirode dosadila je Nikšićanima, koji ugradnju video nadzora vide kao pomak.

To rade razvijene zemlje, vezano za saobraćaj, raskrsnice, a s obzirom da ima primjera ružnog ponašanja građanstva, svjedoci smo kako se lome parkovi po Podgorici, znači da je potrebno.

Iz lokalne uprave očekuju da će im kamere olakšati donošenje planova iz oblasti saobraćaja i planiranja prostora.

Bonus video: